Archief

Column #58: Room to Breathe

Room to breathe

Blok 1 is aan zijn einde en dat brengt altijd een zee aan deadlines met zich mee. Dit is mijn laatste jaar als bachelorstudent en dit blok heb ik de onderzoeksseminar gevolgd, de voorbereidende cursus voor je scriptie. Mijn passie voor onderzoek doen, literatuur zoeken en kennis verzamelen is in dit blok weer helemaal naar boven gekomen en heeft me ook duidelijkheid gegeven over mijn masterkeuze. Maar net als andere cursussen, heeft de onderzoeksseminar ook stevige deadlines. Deadlines die ik wil halen en waar op dat moment zowat mijn hele leven omheen cirkelt.
Mijn huisgenoten weten dat ik in de weken van deadlines transformeer in een ware “cave-lady”: ’s ochtends vroeg begeef ik me naar mijn gereserveerde studieruimte in de UB, waar ik in rust en stilte zonder andere mensen kan werken, en als ik dan ’s avonds terug kom sluit ik me op in mijn cave. Dit herhaalt zich elke dag, totdat de deadline behaald is. Ik vind het niet eens onprettig, het is gestructureerd en het zorgt ervoor dat ik genoeg slaap krijg: iets waar mijn innerlijke bejaarde heel gelukkig van wordt.
Maar dan komt het moment waarop de deadlines behaald zijn en ik moet wachten op feedback van mijn begeleidende docent. Een grijs gebied. Wat moet ik dan ineens met mijn leven? Teveel vrijheid, hele structuur weg uit mijn dagelijkse ritme. En het duurt ook altijd even voordat ik kan genieten van de vrijheid, want de eerste paar dagen zit ik nog met een schuldgevoel van hier tot de maan omdat de gedachte van “ik moet nog iets inleveren” in mijn hoofd blijft spoken.
Op dit moment wacht ik nog rustig op de feedback, heb ik een vakantie in het vooruitzicht en kan ik me dus druk gaan maken om het inpakken van mijn koffer. Het leven van een student gaat vaak gepaard met hard werken en miljoenen deadlines, maar gelukkig is er nog de onderwijsvrije week, room to breathe. Nu maar hopen dat ik een goed resultaat behaald heb met mijn ingeleverde werk en dat ik me daar op vakantie geen zorgen over hoef te maken. Als ik weer terug ben kan ik weer met frisse moed aan de slag met mijn scriptie!