Recensies

Recensie: Black Eyed Peas

IMG_1009

BEP: Terug na 10 jaar

Toen ik in de zomervakantie een e-mail van Ticketmaster ontving, was ik zo verrast toen ik las dat Black Eyed Peas naar Nederland kwam. BEP was vroeger één van mijn favoriete bands en ik had er maar twee! Het liet mij meteen denken aan ‘vroeger’: de overgang van de lagere naar de middelbare school. Wat een overweldigend gevoel van nostalgie! Ik kon mij niet eens meer herinneren hoe lang ze inactief waren geweest, maar ik was ready voor die #throwbackparty . Ik heb meteen mijn beste vriend geappt en alhoewel hij niet zo’n concerthopper als ik is, wilde hij wel met mij naar BEP. Leek hem wel leuk, zei hij mildly onder de indruk van BEP hun comeback. Een andere factor was ook dat hun kaartjes redelijk geprijsd waren en dat er maar één prijs beschikbaar was. Geen dure VIPS en ook geen goedkope stoelen; alles onder één dak.

Het concert vond plaats in AFAS Live, voorheen Heineken Music Hall, en de deuren gingen om 18:30 open. Er waren twee artiesten in het voorprogramma, waarvan de eerste een DJ en de tweede een vrouwelijke rapper. Als het aan mezelf lag, was ik er zeker twee uren van te voren, zodat ik een staplaats helemaal voorin bij het podium kon bemachtigen. Maar ik moest natuurlijk ook rekening houden met Gerold (mijn beste vriend dus) die niet zo hardcore is en ik moet hem natuurlijk ook nog goed houden voor eventuele volgende concerten #haha . Ook kon ik pas om 18:30 vertrekken met de trein, vanwege mijn Daluur Vrij abonnement, dus het kwam allemaal wel goed uit.

Ongeveer om 19:30 liepen wij AFAS Live binnen en na de gewoonlijke tassencheck liepen wij richting de kassa om een kluisje te huren. €6,- voor een kluisje!!! Legale beroving gewoon, maar okay, wij wilden niet met onze jassen opgescheept zitten, dus betaalden we voor één kluisje en propten met geweld onze beide winterjassen erin. DJ Mickster was al een tijdje bezig en de zaal was nog redelijk leeg. Er waren duidelijk bepaalde leeftijdsgroepen aanwezig; in elk geval niemand onder de 20, want die kennen BEP waarschijnlijk niet eens. Veel twintigers, maar ook veertigers! Tijdens de eerste act waren mensen vooral nog aan het babbelen en aan het genieten van de sfeer, maar toen de tweede act aan de beurt was, gingen de lichten uit en werd de aandacht van het publiek geëist door de rapster India Love. Ze liet me denken aan Nicki Minaj, maar dan een stuk jonger. Niet per se mijn stijl, maar ik kon haar attitude wel waarderen. Check hier haar debuut single “TALK YO SHIT”. Ongeveer een half uur na India Love lichtte het podiumdecor op en was de tijd aangebroken: #nostalgia !

Let’s Get It Started, HA!

Ze begonnen direct met hun klassiekers van de jaren 90 en 2000 en ik kon met allemaal meezingen. In volgorde een paar voorbeelden: Let’s Get It Started, Imma Be, Boom Boom Pow, Just Can’t Get Enough, Shut Up, Meet Me Halfway, Pump It, en natuurlijk nog veel meer; maar ik wil alleen maar aangeven dat het direct met vuur begon! Voor degenen die zich nog afvragen wat er met Fergie is gebeurd; Fergie is al heel lang geleden weg bij BEP en is solo gegaan. Ik was heel groot fan van haar, want ik vond haar super stoer bij zo’n jongensband. Ik was dus ook heel benieuwd wat BEP tijdens de tour zou doen met de vrouwelijke partijen. Blijkt dat ze een nieuwe zangeres hebben! En niet zomaar eentje; een Filipijns meisje dat mee heeft gedaan aan The Voice en is gescout door Will.i.am toen hij coach/judge was. Prachtige vocalen heeft ze bewezen en ik heb haar al helemaal geaccepteerd als de nieuwe zangeres van BEP.

We kregen ook nummers van hun allernieuwste album te horen dat dit jaar nog is uitgekomen. Het was die bekende BEP sound, maar dan wat frisser. Behalve zingen en dansen, namen ze ook tijd voor interactie met het publiek. Een reden dat ze zolang zijn weggeweest is ook, omdat Taboo vier jaar geleden werd gediagnosticeerd met kanker. En pas recentelijk is hij in remissie. Een quote uit een interview met TheJakartaPost:

“I’m living, dude. I’m alive. See this face? I can actually smile and say, Look, I beat the f— out of cancer,” he said, mouthing the end of the expletive.”

De belangrijkste boodschap die ze deze avond naar voren brachten, was liefde. Hun doel is om liefde te verspreiden. En dat was ook de aankondiging voor hun bestseller: Where’s The Love? Ze vertelden dat ze gewoon een groep vrienden zijn die samen geniet van het leven; die alleen maar positiviteit wilt verspreiden door hun muziek. Vrede en liefde: dat is wat we meekregen naar huis.

En ook een Spotify afspeellijst van het concert om na te genieten –> https://open.spotify.com/user/mojoconcerts/playlist/4uobPxzs0L2YTat52gAGo0?si=gIiC7Z-hQCi5wHWKFSugRQ