Archief

Column #60

Afgelopen vrijdag was het weer zover: Black Friday. Deze dag leek mij de uitgelezen kans om, na mijn werkcollege van de cursus muzikale intermedialiteit die ochtend, op zoek te gaan naar nog een aantal leuke sinterklaascadeaus. Veel verwachtingen had ik niet van de Black Friday acties, het blijft immers wel Nederland, maar toch had ik goede hoop om tussen deze acties wat leuke presentjes te vinden.
Met een goed gevoel, doch wat radeloos over waar mijn tocht te starten, ging ik op pad. Wandelend door de binnenstad viel de verwachte Black Friday drukte mij allezins mee; het was niet veel anders dan een dag in de schoolvakanties.
Na een kleine twee uur vond ik mijn eerste cadeau dat inbegrepen was in de kortingsacties, mijn eerder gevonden cadeaus deden helaas niet mee. Ik begaf mij in de zoetgeurende wereld van The Body Shop. Normaliter loopt de prijs hier al snel hoog op maar dankzij de korting van veertig procent die werd toepast, bleek de winkel toch betaalbaar te zijn voor mijn sinterklaasbudget. Ik besloot een lekker wellness-pakketje samen te stellen bestaande uit wat zeepjes, en dat alles voor nog geen acht Euro!
Ik vervolgde mijn tocht. Ik merkte op dat het al wat laat begon te worden en besloot daarom mij langzaamaan in de richting van de trein te begeven, om te voorkomen dat ik in de volle spits terug zou moeten reizen. Dit was het moment waarop ik de wereld binnen trad van Hoog Catharijne gedurende Black Friday. Na de relatief rustige binnenstad wist ik niet wat ik hier zag: overvolle gangpaden, meterslange rijen voor de kassa’s en evenveel mensen bij elkaar als mieren in een mierenkolonie.
Deze drukte en chaos deed mij besluiten om over te gaan op mijn laatste missie van die dag; het in het echt bekijken van een laptop die ik had gevonden op internet. Hiervoor moest ik naar de Media Markt. Niet had ik erbij stil gestaan dat elektronica het grootste deel van de hele Black Friday acties beslaat en wat mij te wachten stond daar deed mij mijn ogen uitkijken. Volgens mij ben ik nog geen 10 minuten in de winkel geweest om vervolgens overprikkeld en geïrriteerd door de drukte de winkel weer te verlaten. Door de mensenmassa’s had ik niet kunnen vinden waar hetgeen wat ik zocht zich bevond (of waar ik zelf mij überhaupt bevond in de winkel).
Al met al was het een hele ervaring om de Black Friday eens van dichtbij mee te kunnen maken maar erg geslaagd was deze voor mij helaas niet. Slechts één van mijn zes cadeaus heb ik immers maar met korting op deze dag kunnen bemachtigen. Één ding heeft deze dag mij wel geleerd; volgend jaar blijf ik lekker thuis op deze dag. (Lang leven online shopping!)