Archief

Column #61

BuddyGoDutch

Velen hebben niet door dat ik internationaal student bent, omdat ik ook Nederlands spreek. Zij denken dan dat ik alles “gewoon” begrijp, maar helaas is dat niet altijd zo. Alhoewel, ik dezelfde moedertaal heb, heb ik niet dezelfde cultuur. Sterker nog, de Caribische en Nederlandse cultuur verschillen hemelsbreed van elkaar. Hierdoor is het voor mij, en mijn Surinaamse studiegenoten in Nederland, altijd extra lastig om vrienden te maken. Iedereen gaat daar anders mee om; sommigen sluiten zich af van de buitenwereld en anderen forceren zichzelf om sociaal actief te zijn in de Nederlandse gemeenschap. Ik hoor bij de laatste groep. Ik weet niet of jullie je dat kunnen voorstellen, maar na een tijdje wordt dat ook vermoeiend. En omdat, ik makkelijker vriendschappen sluit met internationale studenten, heb ik mij opgegeven voor het Nederlandse programma voor internationale studenten: the buddy program.

Wat is BuddyGoDutch en wat doen ze?

“BuddyGoDutch is een jonge non-profit organisatie die in 2010 is opgericht voor en door studenten. Het doel van de organisatie is een betere integratie te bewerkstelligen van de honderden internationale studenten die jaarlijks naar Nederland komen. Met rond de 700 internationale en Nederlandse studenten is BuddyGoDutch stevig gevestigd in de studentenwereld.”

De bedoeling is dus dat zij een internationaal student met een Nederlander koppelen als buddy’s. Zo kan de internationaal student Nederland en haar cultuur verkennen samen met een local en kan de Nederlander internationale kennis opdoen in eigen land. Zo’n koppeling duurt 1 semester; elk jaar in september en februari wordt er weer opnieuw gekoppeld door middel van een matching. Gedurende het semester worden er allerlei activiteiten georganiseerd waar jij samen met jouw buddy naartoe kan gaan zoals een Sinterklaas feest, een vaarttocht door de Utrechtse grachten, een potluck dinner, een dansavond en over twee weken: Crazy Christmas Party. Als het klikt tussen jou en jouw buddy, kan je natuurlijk ook zelf leuke dingen afspreken.

Taiwan

Ik had afgelopen vrijdag afgesproken met mijn buddy, die eigenlijk niet mijn buddy is, maar we hadden elkaar ontmoet tijdens het matching programma. We liepen allebei een beetje verdwaald rond tussen de menigte en trokken elkaar daardoor waarschijnlijk aan. Haar (Nederlandse) buddy heeft nooit contact met haar opgenomen; de mijne wel, maar helaas is ze ziek en zal ik haar dit semester hoogstwaarschijnlijk niet ontmoeten. Zij komt uit Taiwan en komt een semester op de UU studeren. We hadden bij haar thuis afgesproken: aan de Pythagoraslaan in een van de campusgebouwen voor internationale studenten. Ik vond het best wel spannend, omdat we elkaar al sinds het begin van het semester niet hebben gezien en alleen via de app wat contact met elkaar hadden. Het was net als een date, maar dan op vriendschappelijke basis. #weird #haha? Gelukkig verwelkomde zij (en haar Taiwanese kamergenoot) mij met open armen en werd het een relaxte en gezellige avond.

We hadden afgesproken dat we samen zouden koken en eten; ze herinnerde zich dat ik haar had verteld dat ik (alleen) pasta kan maken, dus stelde ze dat voor. Alhoewel, ik wist dat die avond niet mijn beste pasta was, vonden zij het heerlijk. Terwijl ze mij een melkthee liet proeven, die ze mee had genomen van Taiwan, babbelden we over onze studie, studentenleven, cultuur, etc. Na het avondeten besloten we om een film te kijken in de kamer. (Keuken en voorzaal waren gedeelde ruimtes met 10 andere studenten.) We kozen uiteindelijk een film op Netflix: The Little Mermaid. Dit was niet het traditionele Disney sprookje dat we allemaal gewend zijn, maar een andere versie. Een B-versie; de acteurs waren leuk en mooi, maar het acteerwerk was niet zo geweldig. Nonetheless, was het verhaal wel heel mooi verteld. Na de film was het weer tijd om naar huis te gaan en beloofden elkaar om nog eens af te spreken voordat het semester voorbij is, want dan gaan ze allebei weer terug naar Taiwan en moet ik weer opzoek naar een nieuwe buddy.

Dat was mijn verhaaltje voor deze week en tot een volgende keer!

Zeemeermin
Op Netflix te vinden!