Musicus van de Maand: Tabitha

Nederlandse hip-hop zangeres
Tabitha

Tabitha is een Nederlandse hip-hop artiest. Zij is nu helemaal hotterdetop in de hiphop industrie. Ikzelf ben niet zo van de hiphop en rap van tegenwoordig en was niet bekend met haar noch haar collega’s zoals SFB, Ronnie Flex, enzovoorts. Natuurlijk kende ik hun muziek wel van feestjes, festivals en de radio, maar ik had ze nog nooit uit mezelf opgezocht via Spotify. Dat was zeker 2 jaar lang, totdat ik mij dit jaar ging verdiepen, vanwege stage, in de grootste hiphoplabel van Nederland TopNotch. Ik ben namelijk wel fan van de grote man: Kees de Koning! Uiteindelijk leerde ik haar “kennen” via artikelen en interviews via sociale media en was ik zo onder de indruk van haar karakter dat ik haar muziek ben gaan opzoeken.

Tabitha, blijkbaar ook bekend als TabithaMusik, plaatste sinds 2010 Amerikaanse covers op YouTube en werd zo gespot door award-winning singer/songwriter/producer Timothy Bloom, waarmee zij samen haar debuut album uitbracht ‘No Fiction.’ Vorig jaar bracht zij samen met Ronnie Flex de single ‘Is Dit Over’ uit in Nederland en was dit het nummer dat haar de Nederlandse bekendheid gaf en gingen ze samen op tour. Hierna begon zij met het opnemen van haar eigen muziek die ze graag helemaal zelf wilde uitbrengen, maar uiteindelijk besloot ze toch om een contract te tekenen bij TopNotch. Haar nieuwste EP is volledig Nederlandstalig en heeft ze samen gemaakt met producers als Spanker, Jimmy Huru, Diquenza en Reverse.

Haar leven voor beroemdheid

Tabitha groeide op in Leiden met een Surinaams-Chinese vader en een Nederlandse moeder. Toen haar vader op jonge leeftijd overleed, moest ze “snel opgroeien.” Rond haar twaalfde, geloofde ze dat haar enige manier om haar gevoelens te uiten was om muziek te schrijven op beats die ze op YouTube vond. Niet lang daarna nam ze haar eerste liedje op en realiseerde ze dat muziek maken haar passie was. Tabitha is opgegroeid in een muzikaal gezin en wist al sinds jongs af dat ze in de muziek industrie gelukkig zou worden. Ze begon daarom op de theaterschool en op haar vijftiende tekende ze haar eerste contract, waardoor ze al vroeg terecht kwam in de ‘echte’ muziekwereld.

“Het was altijd mijn plan A om de muziek in te gaan en dat is het nog steeds, I never had a plan B. Ik heb nooit getwijfeld of mijn toekomst er mooi uit zou zien, want dat wist ik gewoon zeker.”

Haar droom was om in Amerika te doorbreken met haar muziek en op haar 22e sprong ze in het diepe; ze boekte een vlucht naar Amerika en ging ervoor. Ze heeft zo’n twee jaar tussen de VS en Nederland gependeld en tot ‘Is Dit Over’ uitkwam heeft ze lang met het idee in haar hoofd gezeten om in de VS te blijven en daar succes te behalen. Uiteindelijk bleek het toch tegen te vallen in de VS en had de zangeres te hoge verwachtingen van haar beslissing. Het viel niet tegen in Amerika, maar ze werd wel met de kleine dingen geconfronteerd zoals een kopje thee met je mams. Dat kon niet meer als ze zo ver weg van huis ging wonen. Uiteindelijk was het ’t succes van ‘Is Dit Over’ waardoor Tabitha besloot dat ze toch naar Nederland terug moest gaan.

Haar invloed door beroemdheid

Met zo’n 43 duizend volgers op Instagram heeft Tabitha een grote invloed op sociale media. Ze krijgt dagelijks berichten van jonge meisjes die om advies vroegen over vriendjes, uiterlijk en problemen op school en daarom is ze nu bezig om een eigen stichting op te zetten waarbij ze onder andere op scholen lespakketten wil gaan aanbieden over online pesten, seksuele voorlichting en onzekerheden. Iets anders wat de zangeres wil uitstralen is ‘real‘zijn. Dit houdt in dat het succes niet perse zit in het hebben van dure spullen, maar ook laten zien wie de persoon achter de artiest is.

“Mijn ambities om the next Beyoncé te worden zijn wel iets teruggedrongen. Ik ben nu gewoon gelukkig met wie ik ben en wie ik om mij heen heb. Ik haal mijn geluk uit hele simpele dingen en het hoeft van mij niet meer over de top.”

 

 

nl_NL