Column #65

Dan is het weer bijna zover. Op twintig maart mogen we allemaal lekker gaan stemmen. Stemwijzers, websites, campagnes, het voelt bijna als een tweede kamerverkiezing. Natuurlijk staan de Provinciale Staten het meeste in de schijnwerpers, maar ik vind dat er ook zeker meer aandacht mag naar de waterschappen, want ik vind dat zelf in ieder geval een beetje vaag. Volgens een informatief filmpje op NU.nl is Nederland het enige land ter wereld waar men op het bestuur van de waterschappen mag stemmen. Tien seconden later wordt in dat zelfde filmpje gezegd dat een derde van de zetels in een waterschap al vast liggen. Dan is er wat mij betreft maar twee derde van een land ter wereld waar men op de waterschappen mag stemmen.
Toen ik een stemwijzer had ingevuld voor mijn waterschap bleek dat ‘AWP niet politiek wel deskundig’ de beste keuze voor mij te zijn. Met zo’n naam heb je mij eigenlijk al binnen. Toch ben ik even gaan zoeken naar standpunten van AWP. Google had al een beetje moeite met de zoekopdracht, omdat AWP ook de naam is van een geweer. Leuker dan schietwapens is de mascotte van de AWP. Dat is een kikkertje genaamd kWaak. kWaak (wat moet klinken als ‘ik waak’) staat garant voor de waterkwaliteit en de natuur. Onze groene makker zit vaak op een lelie en heeft bijna altijd een oranje paraplu. Ik ben fan.
Naast leuke mascottes moet AWP toch ook een plan hebben voor het waterbeheer in een provincie. Waar wil de AWP zich in mijn waterschap sterk voor maken? Ze hebben op de website een aantal speerpunten staan. Er lijken zes punten te staan, maar het laatste punt luidt: ‘1. Mensen echt serieus nemen 2. Geen viezigheid in ons water 3. Voor onze kinderen 4. Wateroverlast 5. Plezier met water.’ Ik weet niet of dit een stappenplan is, of dat ze niet meer dan zes punten neer mogen zetten, of dat de IT-specialist het opgaf. Ik heb deze tekst ook nergens anders gevonden, dus het is ook geen slogan of leuze. Maar goed, de andere punten waar ze zich op willen focussen klinken wel goed, dus ik kan dit nog wel door de vingers zien, ik ben mij immers nog aan het oriënteren en hoef niet de Amersfoortse Arjen Lubach uit te hangen.
Tot slot wil ik graag nog wijzen op de positie van de vrouw binnen het bestuur van het waterschap. Volgens AWP zijn vrouwen ondervertegenwoordigd en zoeken ze manieren om vrouwen te stimuleren om zich kandidaat te stellen voor het bestuur. Eén van die manieren is het volgende gedicht:

De kwaliteit van het bestaan

Gaat niet alleen de mannen aan

Dus vrouwen met en zonder baan

Kunnen het waterschap in gaan

In plaats van aan der kant te staan

Dank u wel.

Afbeeldingsresultaat voor awp niet politiek wel deskundig
kWaak op een paraplu
nl_NL