Musicus van de maand

Musicus van de maand: Angèle

Webp.net-resizeimage-12-610x407

Angèle van Laeken is een Belgische sing-en songwriter. Deze 24 jarige artieste bracht in oktober 2018 haar eerste album uit. “Brol” was 11 maanden na uitkomst al nummer een verkoop in Frankrijk.[1]

Angèle groeide op in Linkebeek, in Brussel. Haar vader, zanger bekend als Maka, leerde haar pianospelen. Op de middelbare school kreeg ze veel vrijheid om artistieke keuzes te maken. Angèle groeide op met een hele artistieke familie, haar moeder Laurence Bibot is een comedian, maar toch dacht ze tot haar 18de niet na over een carrière in de kunst en dacht aan een universitaire studie in psychologie, filosofie of geschiedenis. Toen besloot ze toch om naar Antwerpen te gaan voor een jazz school. Hier bleef ze anderhalf jaar, waarna ze haar begin maakte in de band van haar vader.

Samen met haar jeugdvriendin Sylvie Farr die de rol van manager neemt, begint ze haar eigen muziek te schrijven en concerten te promoten. In 2015 begon ze een Instagram account en groeide de populariteit van Angèle snel met het posten van filmpjes en foto’s. Ook deed ze mee in een YouTube filmpje van haar broer en rapper, Roméo Elvis in 2017.[2]

Haar nummers zijn veel gebaseerd op actuele thema’s en relatable situaties. Dit is wat haar naar mijn mening zo sterk maakt. Zo zingt ze in Flouover het succes van social media en hoe het carrière en mental health kan beïnvloeden. Het begint met haar eigen ervaring: “het begon allemaal op Instagram. Het was leuk en makkelijk, het ging snel. Maar vrienden veranderden, er komt steeds meer druk en angst: “Crisis na crisis, lukt het me niet meer om mezelf te zijn.” Dit thema zet ze ook door in Tout oublier, waar ze samen met haar broer zingt over de zoektocht naar geluk en het gevoel dat het de actuele maatschappij een verplichting is, je moet geluk vinden. Hier refereert ze ook naar de “Spleen” een term geïntroduceerd door Charles Baudelaire, de Franse dichter, en een staat beschrijft van somberheid en soort genoegen in je droevigheid. In de tekst maakt ze gebruik van stijlfiguren zoals alliteraties en relateert ze ervaringen naar epicurisme en stoïcisme. Hier slaat de titel ook op: “We zouden alles moeten vergeten.”[1]

In Balance ton quoi, zingt Angèle over het seksisme dat zij nog steeds ervaart als vrouw. He vertelt dat ze nog altijd aanbiedingen krijgt om voor haar te schrijven en componeren, “alsof je als meid niet alleen kan redden.” De titel is een woordspel op de beweging “balance ton porc”, een Franse variatie van MeToo. In april 2019, heeft ze ook een videoclip uitgebracht. Dit doet ze altijd met een goeie dosis humor, wat ze zelf ook belangrijk vindt en de “beste wapen” noemt om vaste patronen te deconstrueren.[3]In het lied belicht ze ook de sterk seksistische teksten die in rap voorkomen. Dit is ook een aspect waar ze moeite heeft in artiesten die ze als inspiratie ziet, bijvoorbeeld de rapper Damso met wie ze ook heeft gewerkt. Ze zegt dat ze “nooit heeft geweten hoe ik me moet positioneren, maar ik heb gekozen om het te zien als een hele grote kans om met hem te werken en dat het iemand humaan, heel lief en respectueus is, en helemaal niet misogyne.” [4]

Ta reine is een lied over hoop en het breken van vooroordelen over LGBTQ+, waar Angèle zingt over een meisje dat een ander meisje leuk vindt: “Tu voudrais qu’elle soit ta reine ce soir. Même si deux reines c’est pas trop accepté. Toi le roi tu t’en fout c’est pas c’qui t’plaît.” (je zou willen dat ze jouw koningin is vannacht, zelfs al is het niet echt geaccepteerd. De koning boeit je niks.)

In 2019 kwam Angèle met een vervolg album “Brol, La Suite” met nieuwe nummers naast liedjes van haar eerste album. Ze is nu bezig met een tour.

Ik benieuwd wat Angèle in deze nieuwe decade gaat brengen. Met belangrijke haar bijzondere sound en thema’s en teksten die veel verschillende en herkenbare emoties uitbeelden, is het zeker de moeite waard om haar te blijven volgen.

 

 

[1]https://fr.wikipedia.org/wiki/Angèle_(chanteuse)

[2]https://www.instagram.com/angele_vl/

[3]http://cheekmagazine.fr/culture/angele-musicienne-portrait-interview/

[4]Ibid.

[1]https://www.rtbf.be/lapremiere/article/detail_tout-oublier-ou-l-astuce-stoicienne-d-angele-pour-atteindre-le-bonheur?id=10181690

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.