Humans of Hucbald

Humans of Hucbald: Isabel Rijke Narvaez

ff039b78-a4cb-4b84-9975-5afd847597aa

De websitecommissie werkt momenteel hard aan de Hucbald Podcast, waarin alle commissies en het bestuur aan bod komen en leuke vragen voorgeschoteld krijgen. Echter, een representatie van Hucbaldianen die (dit jaar) niet in een commissie zitten mag natuurlijk niet ontbreken! Voor deze old skool editie van Humans of Hucbald heb ik Isabel Rijke Narvaez geïnterviewd. Isabel zit momenteel in haar eerste jaar Muziekwetenschap. Ze vertelt met enthousiasme over haar hobby’s, muzieksmaak en de dingen die ze tot nu toe heeft meegemaakt op de studie.

 

Wie ben je, waar woon je en wat doe je naast studeren?
Ik ben Isabel en ik woon in Den Haag. Ik werk elk weekend bij Ekoplaza, ik ben vegetariër en ik ben erg goed in dingen uitstellen. Ik vind het natuurlijk heel leuk om naar muziek te luisteren en verder probeer ik ook zelf nummers te schrijven. Ik ben alleen best kritisch, dus dat laatste gaat niet zo snel als ik soms zou willen.

Wat zijn je hobby’s?
Mijn allergrootste hobby ooit is zingen, dat is echt mijn ding! Ik heb elke maandag pianoles en zangles. Het was eerst een gemixte les; een half uur piano en een half uur zang, maar de zangles is nu weggevallen omdat de docent me niets meer kon bijleren. Ik heb nu een telefoonnummer van een conservatoriumdocent, maar ik vind dat een beetje te veel toewijding voor nu, dus ik heb nog niet gebeld. Ik speel vooral piano om mezelf te begeleiden, maar er komt ook veel theorie om de hoek kijken. Ik vind het ook superleuk om naar concerten en musicals te gaan. Verder hou ik van dansen, ook al kan ik dat echt niet. Ik vind het ook hartstikke gezellig om met vrienden en vriendinnen af te spreken. O, en tot slot: reizen! Dat klinkt misschien cliché maar dat is wel echt een hobby van me.

Wat is de beste reis die je ooit gemaakt hebt?
Vorig jaar in juni ging ik met een vriendin naar Berlijn met de trein. We hadden van tevoren allerlei dingen uitgezocht die we daar gingen doen. Het was zo ontzettend gaaf!

Raad je het aan om zo’n reis met de trein te maken?
Het duurt zo’n zes tot acht uur voordat je er bent, maar het is het echt waard. Je ziet veel landschap tijdens de reis, maar ik heb vooral veel naar podcasts geluisterd. Reizen met de trein is veel beter voor het milieu dan bijvoorbeeld vliegen, en uiteindelijk ben je bijna evenveel tijd kwijt.

Hoeveel instrumenten bezit je en hoeveel daarvan bevinden zich in je huidige huis?
Ik woon momenteel bij mijn ouders, dus ik heb gelukkig genoeg ruimte voor al mijn instrumenten. Ik heb een elektrische piano, een elektrische gitaar, twee akoestische gitaren, een microfoon en een ukelele.

Waarom ben je muziekwetenschap gaan studeren?
Sinds mijn veertiende wilde ik eigenlijk naar het conservatorium om daar de afdeling zang te volgen, dus ben ik drie jaar achter elkaar naar allerlei open dagen geweest. Uiteindelijk kwam ik erachter dat het daar echt een hele harde wereld is en dat er heel weinig mensen worden toegelaten. Toen besloot ik me te gaan oriënteren op andere studies die iets te maken hebben met muziek en kwam ik uit op Muziekwetenschap.

Hoe bevalt het tot nu toe?
Ik vind het leuk maar wel zwaar. Je krijgt veel informatie maar alles is wel heel interessant.

Wil je Muziekwetenschap ooit nog wel gaan combineren met het conservatorium?
Dat weet ik niet. Ik ga er in ieder geval nog over nadenken.

Waar ben je trots op?
Mijn antwoord heeft niks met muziek te maken, maar ik ben trots dat ik in een hele korte tijd gepromoveerd ben bij Ekoplaza naar de broodafdeling. Ik mag de kassa tellen en de winkel openen en sluiten.

Als je maar één album of compositie zou kunnen meenemen naar een onbewoond eiland, welke zou dit dan zijn?
Sowieso iets van Douwe Bob, maar ik zou echt niet kunnen kiezen welk album. Misschien het album Pass It On, want daar heb ik veel goede herinneringen aan en dat is wel zo fijn als je op een onbewoond eiland zit.

Wat is het laatste concert dat je hebt bezocht?
Dat was het concert van Thijs Boontjes in Paard in Den Haag. Hij zat eerst in de band van Douwe Bob maar is daar sinds kort uitgegaan omdat hij zijn eigen concerten geeft. Hij maakt een beetje dezelfde muziek als Rob de Nijs. O, trouwens, van datzelfde concert heeft Thijs Boontjes mijn story op Instagram gerepost! De muziek van Thijs Boontjes hoef je niet heel serieus te nemen, het is gewoon erg grappig en soms ook diepzinnig. Het zit goed in elkaar!

Wat wil je zeker nog doen in je leven?
Wat een levensvraag… Het lijkt me sowieso gaaf om ooit een zangschool te openen en daar zelf ook les te geven, en ik wil heel graag een keer naar Stockholm. Wat ik ook ooit wil doen is een zangnummer opnemen met strijkers op de achtergrond.

Zou je de muziek dan ook zelf willen componeren?
Nou ja, ik wil in ieder geval zo veel mogelijk zelf doen!

Wie is/zijn je favoriete musici?
Douwe Bob is echt een inspiratiebron voor mij. Hij is begonnen als singer-songwriter en schrijft nu nog steeds veel muziek zelf. Hij baseert zijn muziek ook op dingen die hij zelf mee heeft gemaakt—of op verhalen van anderen—dat vind ik echt heel inspirerend! Verder heb ik niet echt mensen waar ik echt naar opkijk. Ik luister vaak naar Rondé, maar dat is niet echt de muziek die ik zelf zou willen maken. Ik vind de muziek van Ella Fitzgerald ook erg mooi. Zij is echt een jazz queen!

Wat is het vreemdste wat je tot nu toe op de studie Muziekwetenschap hebt meegemaakt?
Ik zei een keer tegen iemand dat ik hoopte dat een docent niet zou komen, omdat we een presentatie hadden, en toen liep de docent net langs ons… Dat was niet vreemd, maar wel ongemakkelijk. O, en die keer dat er een presentatie werd gehouden en iemand van het groepje niet aanwezig was, dus via de telefoon zijn deel vertelde. Ik moest toen echt huilen van het lachen.

Als je één instrument zou kunnen kiezen dat je direct perfect zou kunnen bespelen, welke zou dit dan zijn?
Cello. Dat instrument heeft echt een prachtig geluid.

Met welke musicus/componist zou jij jezelf uiterlijk of innerlijk willen vergelijken?
Sommige mensen vinden dat ik een beetje op Birdy lijk, maar ik vind het zelf niet echt nodig om mezelf met iemand te vergelijken.

Wat is je favoriete quote?
Per aspera ad astra. Dat betekent “door moeilijkheden naar de sterren”. Ik leerde dat ooit bij Latijn op de middelbare school. Het ging toen allemaal niet zo lekker met me, maar die quote heeft mij daar doorheen geholpen.

Wat is je favoriete project binnen Hucbald?
Wat ik heel leuk vind zijn de open podium avonden. Misschien ga ik zelf ook een keertje meedoen.

Waar hoop je te staan over een jaar of 10?
Over 10 jaar ben ik 29, bijna 30…! Ik hoop dat ik dan nog steeds bezig ben met muziek en dat ik ook zelf nummers heb geschreven. Het lijkt me echt tof om een album te hebben opgenomen. Ik zou ook graag in Madrid willen wonen, maar het lijkt me aan de andere kant ook leuk om in Berlijn te wonen.

Als je een serenade voor je favoriete drankje zou moeten schrijven, welk drankje zou dit dan zijn en wat zou de titel van de serenade zijn?
Een drankje dat ik echt heel lekker vind en dat ze bijna nergens hebben is Fentimans Rose Lemonade. Je kunt het kopen bij de Albert Heijn en bij specifieke barretjes. Ik vind dat een heel bijzonder drankje en ik drink het ook bijna nooit, dus dat maakt het extra speciaal. Ik zou de titel denk ik gewoon “Rose Lemonade” noemen.

Wat is jouw favoriete vierklank?
De A Majeur 7. Dat akkoord klinkt super fijn en het doet me denken aan één van de eerste jazzliedjes die ik leerde bij muziekles.

Wat is je favoriete broodje?
“Ik heb morgen een begrafenis.”
“O jeetje…”
“O niet van mezelf hoor!”

Die voel ik wel echt.

 Met welke artiest zou je een kopje thee willen drinken?
Sowieso met Douwe Bob.

Wat is je favoriete plek in Utrecht?
De binnentuin bij de Domtoren, dat is echt een hele vredige plek. Ik ging daar aan het begin van het collegejaar wel eens zitten voordat het college begon. De zon scheen dan precies zo mooi in de tuin op de bankjes.

Welke artiest is naar jouw mening ondergewaardeerd?
Thijs Boontjes. De meeste mensen kennen hem nog niet, maar hij maakt echt goede Nederlandstalige muziek. Een andere ondergewaardeerde artiest die ik laatst heb ontdekt is Tamino, met het nummer Indigo Nights. Die muziek is echt heel goed en moet je zeker een keer beluisteren.

Wat was je laatste blunder?
Dat was achter de kassa bij Ekoplaza. Er was een vrouw die een bon wilde van haar producten, dus ik vroeg: “wilt u een hele bon of een halve?” Toen zei zij “Wat voor jou makkelijk is.” Dus toen gaf ik een halve, maar dat vond ze toch niet handig omdat ze haar producten daar niet op kon zien. Toen wilde ze alsnog een hele bon, maar toen moest ik alles opnieuw scannen en alles retourneren omdat het al in de kassa stond. Uiteindelijk moest iemand anders erbij komen om mij te helpen, want ik begreep er helemaal niks meer van! Wat het nog erger maakte was de hele lange rij die achter de mevrouw stond te wachten. Dat was wel echt een blunder.

Heb je nog advies voor je (toekomstige) medestudenten?
Begin op tijd met leren. Tenzij je blij bent met een studententien—oftewel een 6—is het handig om ruim van tevoren te beginnen… Mijn tweede advies is: heb veel plezier tijdens je studie. Dat is misschien weer zoiets clichés maar het is wel echt waar!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.