Columns

Column #81

Lieve Hucbaldianen,

In mijn vorige column schreef ik hoe 2020 raar en naar van start ging, onder andere door de #WWIII die trending was en de bosbranden in Australië. Ik was toen nogal terneergeslagen over al dat nieuws, maar had niet helemaal zien aankomen dat 2020 die lijn daadwerkelijk zou doortrekken. Helaas is het allemaal even net iets anders gelopen en kunnen we ons dagelijks leven niet meer leven zoals we gewend zijn. Even dag zeggen tegen sociale contacten, feestjes, normaal boodschappen kunnen doen en nog veel meer. (Iets wat ik uiteraard heel goed begrijp en ook volledig achtersta.)

Zelf vind ik het heel lastig dat ik nu een aantal dierbare mensen niet kan zien en waarschijnlijk ben ik niet de enige. Toch vind ik het mooi om te zien dat er zoveel initiatieven voorbijkomen die deze tijden net wat dragelijker maken. Ook voor ons als muziekwetenschappers is het natuurlijk super interessant wat er allemaal voorbijkomt op de online platformen. En omdat ik hoop dat deze column toch een positieve noot kan brengen tussen alle ellende, heb ik besloten om een paar van die gave initiatieven voor jullie op een rijtje te zetten.

Laat ik beginnen met een van mijn favoriete artiesten: Hozier. Hozier is in zijn muziek en dagelijks leven al veel bezig met politiek en maatschappij en laat ook nu volop van zich horen. Zo gaf hij vanuit zijn eigen huis een optreden dat live gestreamd werd in samenwerking met Global Citizen en de World Health Organization. De video kan je hier terugvinden: https://www.youtube.com/watch?v=mqKB7BqK4WA. Ook zong hij een aantal nummers in samenwerking met ISPCC Childline, om aandacht te vragen voor kinderen die geen veilige thuissituatie hebben. Het optreden vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=FlNNUwAeTrk. Maar Hozier is natuurlijk niet de enige, overal zie je artiesten die je weten te bereiken via social media.

Voor de liefhebbers van opera is er gelukkig ook van alles te beleven in de wonderenwereld van het internet. Denk bijvoorbeeld aan The Metropolitan Opera die elke dag een uitvoering online zet, die je gratis kan bekijken. Hier zie je een overzicht van alle opera’s die de komende dagen nog voorbij zullen komen: https://www.metopera.org/user-information/nightly-met-opera-streams/. Maar ook in Nederland wordt vanuit de klassieke muziek sector volop initiatief genomen. Denk bijvoorbeeld aan de uitzendingen van concerten van het Koninklijk Concertgebouworkest die vanaf zondag 5 april elke week te zien zijn op RTL Z.

Ook voor de liefhebbers van musicals is er op het internet van alles te beleven. Stage Entertainment heeft namelijk een eigen platform in het leven geroepen om fragmenten van musicals, kijkjes achter de schermen en soms zelfs volledige musicals beschikbaar te maken. Elke week verschijnen er nieuwe video’s op https://www2.stage-entertainment.nl/nl/stage-memories, dus neem vooral een kijkje!

Natuurlijk zijn er nog ongelofelijk veel meer websites en video’s die aan dit lijstje toegevoegd kunnen worden. Allemaal om te zorgen dat de dagen misschien toch iets minder langzaam voorbijgaan en we alsnog kunnen genieten van de dingen waar we als muziekwetenschappers nou eenmaal altijd mee bezig zijn. Mocht je zelf nog leuke initiatieven zijn tegengekomen, gave concerten hebben gezien van artiesten of andere leuke filmpjes willen delen die jij denkt dat de Hucbaldianen nu goed kunnen gebruiken? Laat het vooral even achter in de comments!

Ik hoop natuurlijk dat jullie en jullie dierbaren gezond zijn en blijven en dat jullie veilig binnen zijn om jezelf en anderen te beschermen. Pas een beetje op jezelf en wees lief. Het is niet erg om wat minder productief te zijn, want het is allemaal niet niks. Ik hoop jullie allemaal weer heel snel in het echt te kunnen zien, maar tot die tijd zien we elkaar misschien wel tijdens een virtuele Huctijd, die overigens erg gezellig was afgelopen keer! Die knuffels, drankjes en sicke dansmoves gaan we dubbel en dwars inhalen, wees daar maar niet bang voor!

 

 

    One Response

  1. Voor kinderen is er ook genoeg te doen met muziek! Zo heeft philharmonie zuidnederland MuziekMaatjes gelanceerd, waar kinderen kunnen leren over het symfonieorkest, instrumenten, maar ook zelf muziek kunnen maken! Zie philharmoniezuidnederland.nl/muziekmaatjes.
    Ook Thuis naar School heeft online (live) muzieklessen voor kinderen, zie thuisnaarschool.nl.
    Leuk voor broertjes, zusjes, nichtjes, neefjes, oppaskindjes en ga zo maar door 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.