Humans of Hucbald

Humans of Hucbald: Nathalie van Rijs

IMG_8791

Het zijn gekke tijden: Veel binnen blijven, niet met vrienden kunnen afspreken en vooral… geen wekelijkse fysieke Hucbald borrels en activiteiten! Om je mede-Hucbaldianen, ondanks al het social distancing, toch (nog) beter te leren kennen is hier een gloednieuwe Humans of Hucbald. Deze keer sprak ik, via Skype, met Nathalie van Rijs. Nathalie zit momenteel in haar eerste jaar Muziekwetenschap en heeft een druk leven naast studeren. Ze deelt hier met enthousiasme de vele hobby’s, projecten en interesses die haar – zelfs nu ze thuiszit – lekker bezighouden.

 

Wie ben je, waar woon je en wat doe je naast studeren?
Mijn naam is Nathalie, ik ben 19 jaar en ik woon in Zwijndrecht. Naast mijn studie zing ik in twee bandjes, ik speel in een musical en ik volg zangles en pianoles. Ik geef ook leiding aan jeugdgroepen, ik pas op gehandicapte kinderen en ik ben schoonmaker. Dat is een beetje wat ik naast Muziekwetenschap doe.

Heb je verder nog hobby’s?
Sowieso muziek maken en luisteren, maar dat is denk ik wel logisch. Verder hou ik heel erg van fotograferen en hou ik me veel bezig met kunst. Musea bezoeken vind ik heel erg leuk, maar ook zelf kunst maken: tekenen, schilderen en dat soort dingen.

Hoeveel instrumenten bezit je en hoeveel daarvan bevinden zich in je huidige huis?
Ik bezit één instrument en dat is mijn piano, die in mijn kamer staat. Als mijn zangstem meetelt, dan heb ik er twee.

Waarom ben je muziekwetenschap gaan studeren?
O, dat is wel een grappig verhaal eigenlijk! Ik wilde in eerste instantie helemaal geen muziekwetenschap gaan studeren, want ik wist niet eens dat het bestond. Toen ging ik naar de open dag van de UU om naar Religiewetenschappen te gaan kijken en toen zag ik ergens op een foldertje ‘Muziekwetenschap’ staan. Ik dacht “ik heb nu toch even niks te doen dus ik ga daar maar even naartoe”, maar toen ik daar eenmaal was vond ik het zo vet! Ik wist gelijk dat ik dit wilde gaan studeren. Toen ik thuiskwam heb ik me direct ingeschreven! Ik ben nog steeds zó blij dat ik deze studie heb gekozen.

Helaas gaan momenteel alle reizen niet door, maar als je even terugblikt, wat is dan de beste reis die je tot nu toe gemaakt hebt?
Mijn beste reis ooit was denk ik toen ik voor de eerste keer naar Londen ging, dat was in 2016. Ik hou van Engeland en van alles wat Brits is. De Britse accentjes, de architectuur daar, alle musea die gratis zijn, love it!

Waar ben je trots op?
Ik ben op mavo begonnen, daarna heb ik havo gedaan, vervolgens ben ik een jaar hbo gaan doen, toen heb ik mijn propedeuse gehaald en nu volg ik een universitaire opleiding. Dat vind ik best wel een prestatie!

Als je maar één album/compositie zou mogen meenemen naar een onbewoond eiland, welke zou dat dan zijn?
“Everyday Life”, het nieuwe album van Coldplay.

Waarom?
Coldplay is echt mijn favoriete band! Wanneer ik naar hun muziek luister voelt het echt alsof ze gezellig met elkaar muziek maken, maar de teksten hebben ook altijd meerdere lagen of diepere betekenissen. Dat vind ik heel gaaf.

Heb je Coldplay ook een keer live gezien?
Nee, helaas nog niet. Ik wilde heel graag in januari gaan, toen traden ze op in Londen, maar het is er nog niet van gekomen. Het staat zeker op mijn lijstje.

Wat is het laatste concert dat je hebt bezocht?
Uhm… daarvoor moet ik even zoeken in mijn agenda. Er is natuurlijk best wel veel niet doorgegaan vanwege de coronamaatregelen. Ik zie hier The Script staan, maar die ging niet door… En Tori Kelly ook niet. O, ik zie dat het laatste concert dat ik bezocht heb het Jerusalem Quartet was, op 28 Februari. Eigenlijk is dat nog niet zo lang geleden, maar zo voelt het wel! Ik ga normaal gesproken bijna elke week wel naar een concert, dus ik moet nu wel veel missen helaas.

Wat wil je zeker nog doen in je leven?
Mijn eigen musical produceren, van A tot Z. Natuurlijk heb ik daar ook andere mensen bij nodig, zoals choreografen, want daar ben ik niet zo in thuis. Maar ik zou wel graag zelf het script willen schrijven, de muziek uitzoeken en arrangeren.

Wie zijn je favoriete musici?
Frank Sinatra, Postmodern Jukebox, Coldplay, Michael Bublé, Stevie Wonder… Ik luister naar zoveel artiesten, ik zou niet eens weten wie ik allemaal moet noemen! O, en Mozart vind ik ook mooi.

Wat doe je om de tijd thuis in quarantaine door te komen?
Ik lees heel veel, ik maak veel muziek en ik ben begonnen met het schrijven van liedjes. Verder ben ik momenteel bezig met het maken van een super groot plakboek en ik ben mijn Frans aan het verbeteren.

Als je één instrument zou kunnen kiezen dat je direct perfect zou kunnen bespelen, welke zou dit dan zijn?
Viool, of nee, cello.

Wat is je favoriete seizoen?
De lente is het perfecte seizoen, want het is niet te warm, maar wel lekker zonnig, de bloemetjes gaan bloeien, iedereen is vrolijk en de dieren worden weer wakker. Heerlijk.

Wat is je favoriete project binnen Hucbald?
Mij lijken de open podium avonden echt geweldig! Ik ben er zelf nog nooit bij geweest, maar ik wil er graag een keer naartoe.

Als je een serenade voor je favoriete drankje zou moeten schrijven, welk drankje zou dit dan zijn?
Dit zijn echt topvragen, zeg! Mijn favoriete drankje is de Sex on the beach. Ik was ooit op vakantie in Kroatië en daar waren deze cocktails maar 3 euro, dat was echt fantastisch…

En hoe zou je de serenade noemen?
[Zingend]: I got a hangover, whoa!

 Met welke artiest zou je een kopje thee willen drinken?
Met Jake Gyllenhaal. Hij is een acteur, maar speelt en zingt ook in musicals.

Wat is je favoriete plek in Utrecht?
Ik denk gewoon de Drift, daar is het zo mooi! Vooral het gedeelte met die mooie pilaren en dat glas in lood raam.

Welke artiest is naar jouw mening ondergewaardeerd?
Grace Carter is niet zo heel bekend, hoewel ze wel een paar hits heeft volgens mij. De muziek die zij maakt is echt awesome en haar hele persona is echt tof.

Wat is het eerste wat je gaat doen zodra het normale leven weer op gang komt?
Sushi eten!

Wat was je laatste blunder?
Ik maak zoveel blunders, dat is gewoon niet oké… Vandaag bijvoorbeeld ben ik zomaar van de trap gevallen. Een blunder die ik nooit meer zal vergeten was toen ik in de metro van Amsterdam tegen een deur aanstond en vervolgens de deuren opengingen. Ik viel toen voluit achterover. Ik had er niks aan overgehouden hoor, dus ik kon erom lachen. Zulke situaties zijn typisch mij!

Waar hoop je te staan over een jaar of 10?
Het liefst zou ik muzikant worden, maar die kans is vrij klein. Ik wil sowieso nog bezig zijn met muziek, als producent of muziekjournalist, of werkend bij een festival of radio. Een andere droom die ik heb is om een eigen koor op te richten. Ik weet dus nog niet echt waar ik wil staan over 10 jaar, en wie weet kom ik wel heel ergens anders terecht, maar de creatieve richting op gaan lijkt me geweldig.

    2 Responses

  1. “viool, of nee, cello” ten eerste: excuse me? viool is superieur.
    Ten tweede, jullie twee maken met dit interview de quarantaine weer iets beter. Mis en love jullie. Tot snel bij de zoom werkcolleges wordt lachen ben benieuwd wie als eerste perongeluk zn geluid aanzet.

    1. haha, love you girll and miss u too CELLO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.