Musicus van de maand

Musicus van de Maand: Vicetone

Vicetone

Ik durf te wedden dat voor een aantal mensen de naam Vicetone geen belletje doet rinkelen, maar ik weet zeker dat iedereen hun muziek wel eens voorbij heeft horen komen. Misschien valt het kwartje wanneer je ‘Astronomia’ hoort. Mocht je nu nog steeds geen flauw idee hebben, verklapt bovenstaande afbeelding waarschijnlijk wel waar ik op doel.

Bijna iedereen kent ze ondertussen wel: de wereldberoemde Ghanese kistdragers. In Ghana is het gebruikelijk dat de overledenen een stijlvol afscheid krijgen in plaats van een “sombere” bijeenkomst. De meme Coffin Dance maakte in maart zijn entree op het internet. Een telefoon valt kapot of iemand valt op z’n snufferd en de dansende kistdragers komen alweer tevoorschijn. Zodra iets verschrikkelijks is gebeurd, zien we de mannen strak in hun pak dansen op de maat van ‘Astronomia’. Een korte BBC-reportage uit 2017 bracht ons deze interessante beelden, maar de belangrijkste succesfactor van de meme is de muziek. ‘Astronomia’ is oorspronkelijk een nummer van de Russische dj Tony Igy, maar Vicetone maakte de remix ervan die sinds maart onlosmakelijk verbonden is met de dansende kistdragers. Deze maand zet ik de maestro’s achter de pakkende muziek in het zonnetje.

Ruben den Boer en Victor Pool, twee jongens uit het prachtige Groningen, ontmoetten elkaar op school en deelden daar hun passie voor elektronische muziek. In 2012 begonnen ze muziek te maken onder de naam Vicetone en in dat jaar brachten ze direct hun eerste single ‘Harmony’ uit. Het duo maakte in 2013 zelfs hun intrede in de DJ Mag Top 100, de wereldwijde graadmeter voor het succes van dj’s die actief zijn in de (naar mijn mening commerciële) elektronische dancemuziek. Ze begonnen dat jaar op plaats 60 en stegen in 2014 zelfs naar plaats 36. Helaas daalden ze in de jaren erna en vielen ze in 2017 uit de lijst. Toch hebben ze niet stilgezeten de afgelopen tijd en brengen ze voor de liefhebbers van vocale, elektronische dancemuziek heerlijke nummers uit. Hieronder een aantal van mijn persoonlijke favorieten:


Ik kan het niet laten om ‘Astronomia’ er ook tussen te zetten. Waarschijnlijk had ik dit artikel niet geschreven zonder de Coffin Dance meme. Of dat als artiest niet een beetje wrang voelt, is discutabel. Het mediaplatform Vice sprak hierover met Ruben den Boer. Hij zei het volgende:

Artiesten zijn vaak puristen die willen dat hun muziek enkel op een bepaalde manier wordt gehoord. Dat snap ik ook wel, maar je hebt er gewoon geen controle over. Dus ik ben alleen maar blij dat zo veel mensen het nu kunnen horen. Ook op deze manier.

Ondanks de immense populariteit van ‘Astronomia’ zijn de andere nummers van Vicetone ook zeker de moeite waard om te beluisteren. Als je nieuwsgierig bent geworden en toch even zin hebt in nieuwe muziek, schroom dan niet om onderstaande afspeellijst even te luisteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.