Humans of Hucbald

Humans of Hucbald: Karst van Helmond

WhatsApp Image 2020-05-19 at 12.28.58

Het zijn saaie tijden voor de muziekliefhebber: clubs en poppodia zijn dicht; concerten en festivals zijn gecanceld en ook veel album releases worden even uitgesteld. Gelukkig is er altijd iets om naar uit te kijken… Humans of Hucbald! Voor deze editie sprak ik (via Skype) af met eerstejaars Hucbaldiaan Karst van Helmond. Wil je weten wat hem zoal bezighoudt in het leven? Lees dan vooral verder!

Wie ben je, waar woon je en wat doe je naast studeren?
Mijn naam is Karst van Helmond. Ik ben 21 jaar en woon momenteel in Vught. Naast het studeren maak ik muziek, sport ik best veel (tenminste sportte voor het hele Corona gebeuren) en verder chill ik graag met vrienden.

Heb je verder nog hobby’s?
Ja, ik ben producer. Dat is wat ik nu bijna de hele dag doe. Verder klooi ik de laatste tijd graag in video-animatie software zoals Blender.

Cool, wat voor video’s maak je dan?
Ik ben nu bezig met een 3D-doughnut maken, dus ik ben nog echt in de beginfase haha.

Hoe oud was je toen je interesse in muziek kreeg en wat voor muziek vond je toen leuk?
Uuuhm… Ik was sowieso heel erg jong, want mijn vader houdt heel erg van muziek. We hadden een keer een playbackshow op de basisschool waar iedereen aan mee mocht doen en toen heb ik “Babysnakes” van Frank Zappa gedaan. Ik denk dat daar m’n interesse in muziek begon. Dus bij rock zoals Frank Zappa en later ook wat Metallica en AC/DC, en dat is toen geëvolueerd naar Ali-B hahaha.

Wauw! Dat is wel een voorrecht om op te groeien met Frank Zappa. Hoe oud was je toen precies?
Ik zat toen in groep drie, dus ik moet zes of zeven zijn geweest.

Waarom ben je muziekwetenschap gaan studeren?
Nou, ik wilde eerst economie of kunstgeschiedenis gaan studeren, maar ik doe altijd al iets met muziek en iedereen zei “Daar moet je echt wat mee doen”. Maar ik wilde niet naar de Herman Brood Academie of naar het Conservatorium en toen zei iemand “Hé, ze hebben ook een studie over muziek, Muziekwetenschappen” en toen was ik meteen van “Oské, dit gaat hem worden”. Ik wist eerst gewoon niet dat dit bestond. Anders was ik right-away Muziekwetenschap gaan studeren.

En hoe bevalt het tot nu toe?
Echt heel nice! Ik leer veel meer nieuwe dingen dan ik had verwacht. Het is ook veel filosofischer dan ik had verwacht. Ik denk: “het zal wel heel muziek-technisch zijn”, maar je leert ook veel over de sociale- en filosofische kant van muziek en dat spreekt me erg aan.

Zijn er andere kunstvormen waar je erg fan van bent? En zo ja, welke?
Zeker weten! Ik ben heel erg van de moderne kunst en dan vooral het “nouveau-realisme” van kunstenaars als Yves Klein. Wat hij heeft gedaan in de kunst; het visualiseren van de kleur blauw en het bekritiseren van gangbare ideeën over kunst… Dat vind ik zo vet.

Helaas zijn alle concerten en festivals tot 1 september gecanceld, maar als je even terugblikt, wat is dan je favoriete concert ooit geweest?
Dat is echt lastig man. Ik heb Mac Miller ooit bij Woohah! Festival gezien. Ik was toen ziek fan van hem en het was een hele goeie show… Anders misschien Yung Lean… Nee, ik denk toch Mac Miller, omdat ‘ie nu dood is en ik hem dus nooit meer ga zien. Yung Lean gaat zichzelf nog wel overtreffen denk ik, als ik de teasers van z’n volgende album mag geloven.

Is Yung Lean dan ook de artiest die je na 1 september zo snel mogelijk nog een keer wil zien, of heb je nog andere artiesten op je lijstje staan?
Ik wil Yung Lean wel heel graag nog een keer zien ja. Tyler, The Creator lijkt me ook erg vet. Verder weet ik het zo snel niet.

Welke muziek helpt jou door de quarantainetijd heen?
Heel veel muziek van m’n studie. Veel Chet Baker, Miles Davis. M’n vader liet me ook laatst een gaaf album horen van een componist genaamd Mussorgsky. Pictures at an Exhibition heet het, en dan de uitvoering van Isao Tomita. Dat luister ik nu ook ziek veel. Dat is een klassiek stuk, maar dan helemaal gedaan met synthesizers. Echt heel nice. Mussorgsky wilde allemaal schilderijen naar muziek vertalen en er zit ook een schilderij van kippen tussen, dus heeft hij in de muziek die kippen uitgebeeld en in de uitvoering van Tomita klinkt het door de synthesizers ook echt alsof er allemaal gevogelte door je kamer loopt. Echt geweldig!

Wat doe je verder om de tijd door te komen?
Heel veel muziek maken. Sporten. Voor de rest probeer ik elke dag gewoon een strak schema voor mezelf te maken, zodat er toch enige regelmaat in m’n dag zit: op tijd opstaan, ontbijten, lunchen enzovoort. Dat vind ik wel belangrijk.

En zijn er met het muziek maken dan bepaalde producers of andere musici die je erg hebben beïnvloed?
Ja, Yung Lean en producers als Bladee en Yung Gud sowieso. Max Cooper vind ik ook heel nice. Er is één zo’n nummer, “Revenge of the Whales” [van Avidus] waar ik heel veel inspiratie uit heb gehaald. En natuurlijk Larry Fisherman, A.K.A. Mac Miller.

Welke artiest (of artiesten) vind je ondergewaardeerd?
Oef, dat zijn er echt heel veel! Van de Nederlandstalige hiphopscene sowieso Roedel. Dat is een Vlaamse rapgroep. In Nederland beginnen mensen nu langzaam into Vlaamse rap te raken door Zwangere Guy en tracks als “Hoogwerk” en “Brutaal” enzo, maar Roedel zijn echt vlammen! Vooral Mitxelena [lid van Roedel]. Ik heb nog nooit zulke mooie teksten gehoord.

Welke artiest (of artiesten) vind je overgewaardeerd?
Eminem. Als je in de comment sectie onder een YouTubevideo van Eminem kijkt, vooral bij onder “Rap God”, wat ik sowieso een van z’n slechtste nummers ooit vind, dan praat iedereen over hem alsof ie een god is en alle andere rappers zo slecht zijn en dan vooral de rappers van nu blah blah blah. Hij is zó overgewaardeerd.

Welk genre kan je écht helemaal niks mee?
Ik vind het een beetje jammer om het te zeggen, maar metal en rock kan ik over het algemeen niet echt waarderen. Ik weet niet precies waarom. Vroeger wel, maar nu niet meer. Het klikt gewoon niet meer echt met me.

Als je terugkijkt op de afgelopen 12 maanden, waar ben je dan het meest trots op en waarom?
Ik maakte altijd muziek voor mezelf enzo en veel vrienden zeiden dan “je moet dat echt gaan uitbrengen” en daar ben ik nu eindelijk mee bezig. Eén nummer heb ik laatst uitgebracht met videoclip en al en er is meer onderweg.
[link onderaan de pagina]

Met welke persoon zou je graag een keer de Domtoren willen beklimmen?
Mmm dat is een interessante vraag… Dan kies ik even geen mensen die dood zijn, om het wat makkelijker te maken… Ik denk met Yung Lean. Ik vind hem gewoon een van de interessantste figuren in de huidige rapscene. Hij heeft zo’n lijpe persoonlijkheid en heeft zoveel maffe dingen meegemaakt.

Welke persoon zou je het liefst van de Domtoren afgooien?
Ik denk Geert Wilders of Thierry Baudet. Donald Trump misschien? Eigenlijk iedere politicus die landen uit elkaar drijft in plaats van ze bij elkaar te brengen. Viva la revolución! Hahaha.

Als je één retourkaartje had voor een tijdreis naar keuze, naar welk jaar zou je dan gaan en waarom?
Ik vind de toekomst altijd een beetje flauw, want dat blijft uiteindelijk maar speculeren. Ik denk gewoon de jaren zeventig of tachtig ofzo. Iedereen heeft daar zo’n nostalgisch gevoel bij. Ik wil dat gevoel ook hebben. Toen had je nog echt subculturen en ik heb het idee dat mensen zich toen excentrieker kleedden enzo. Die tijd lijkt me erg gaaf om mee te maken.

Als na de zomer (hopelijk) het normale leven weer begint, in welke club, bar, kroeg of plek ben jij dan te vinden?
Op de hoek van de nachtwinkel natuurlijk hahaha! Nee grapje. Ik denk helaas dat je mij het meest kunt vinden in Den Haag bij de Millers. Ik vind dat echt een kut tent, maar het is een beetje een traditie van m’n vriendengroep geworden om daar met z’n allen heen te gaan, dus dat maakt het toch altijd weer een leuke ervaring.

 

Link naar een nummer van Karst van Helmond:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.