Columns

Column #88: Welkom terug!

Famke Louise op gesprek bij Jinek

Na een lange stilte is het eindelijk weer zover. De nieuwe websitecommissie is gevormd en daarmee komt de website weer tot leven. De eerste tentamenweek van het jaar is achter de rug, alle papers zijn ingeleverd en blok twee begint volgende week. Hoewel het voelt alsof de zomervakantie pas net achter de rug is, is er toch weer bizar veel gebeurd tijdens de afgelopen acht weken.

Een van de dingen die mij het meest is bijgebleven van de afgelopen tijd is het buitenissige optreden van Famke Louise tijdens Jinek. Voor iedereen die zich afvraagt waar ik het nou in hemelsnaam over heb, hier een korte samenvatting van de situatie. Na het posten van de hashtag #ikdoenietmeermee, waarmee Famke weerstand wilde tonen tegen het coronabeleid van de overheid, werd haar de kans aangeboden om haar standpunt te verdedigen tijdens de talkshow van Eva Jinek. Dit verliep vervolgens niet helemaal volgens plan en na wat gebazel over respect voor corona en over haar vader, valt met vrij veel zekerheid te zeggen dat Famke waarschijnlijk niet heel veel Nederlanders heeft overtuigd.

Een van de weinige mensen die Famke niet stiekem een beetje uitlachte toen ze haar warrige verhaal aan het verkondigen was, was ic-arts Diederik Gommers. De beste man, die overigens een engelengeduld moet hebben, heeft op een respectvolle manier aan Famke Louise uitgelegd dat haar aanpak misschien niet de handigste was en ondertussen zijn de twee een Instagram actie gestart om meer coronabewustzijn te creëren bij de jeugd. Eind goed al goed dus voor Famke.

Famke Louise is overigens niet de enige Nederlandse artiest die de afgelopen tijd om vrij bijzondere redenen in het nieuws was. Iemand anders die de afgelopen weken in de spotlight heeft gestaan is Nederlands favoriete complotrapper Lange Frans.

Blijkbaar heb ik onder een steen geleefd en heeft Lange Frans de afgelopen twintig jaar niet alleen maar zijn steentje bijgedragen aan de Nederlandse muziekcultuur, maar heeft hij ook educatieve video’s gepubliceerd waar hij zijn twijfels uitte over de echtheid van onder andere 9/11, MH17 en waarschijnlijk heeft hij ook wel een gegronde mening over de maanlanding, want welke complotdenker heeft dit nou niet. Ik zeg “waarschijnlijk” omdat, sinds 21 oktober 2020, het YouTube-kanaal van Baas B’s wederhelft is verwijderd. YouTube heeft haar beleid over complotvideo’s aangescherpt en heeft hierbij niet alleen de complotvideo’s van Lange Frans, maar ook alle muziekvideo’s op brute wijze van het internet gehaald.

Is het verwijderen van complotvideo’s censuur of een goede zet tegen het verspreiden van foutieve informatie? De meningen zijn verdeeld, maar één ding is zeker: “Moppie” is gewoon een fantastisch nummer en verdiende het niet om verwijderd te worden.

Al was mijn leven de afgelopen tijd zeker niet zo spectaculair als dat van de gemiddelde Nederlandse rapper, heb ik toch ook wel wat bijzondere ervaringen opgedaan. Ik ben sinds anderhalve maand officieel secretaris van het Hucbald bestuur en hoewel we het vanwege alle coronamaatregelen relatief rustig hebben, heb ik zeker niet stilgezeten. Van de online wissel-ALV op anderhalve meter afstand tot onze wekelijkse bestuursvergaderingen die wij nu via Microsoft Teams moeten houden. Mijn bestuursjaar zal er hoogstwaarschijnlijk vrij anders uitzien dan dat van de afgelopen besturen.

Ondanks alles heb ik de afgelopen anderhalve maand al zoveel mooie herinneringen gemaakt dat ik deze voor geen goud had willen missen. Hopelijk kunnen we over een tijdje weer fysiek bij elkaar zijn, maar tot die tijd, hou vol!

Foto door Linda.

    One Response

  1. als je deze column met de kennis van 2019 zou lezen zou het een rollercoaster aan informatie zijn hahaha. Heb genoten van deze column!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.