Overig

Albums van het jaar

Een zwarte mobiele telefoon die is aangesloten aan een zwarte koptelefoon op een witte houte achtergrond

Het einde van dit jaar is nabij! Hoewel 2020 vol frustraties zat, hebben we gezamenlijk alsnog het beste ervan kunnen maken. Vooral de muziekwereld had het zwaar vanwege het verbod op live evenementen, maar ook zij hebben niet stil gezeten en hebben online hard geknald. Net als vorig jaar, delen alle siteco-leden graag hun top 5 albums die zijn uitgekomen in 2020.

Fariel
4. Paul Sinha – Dromen
Favoriete nummer: ‘Dromen’
3. Tabitha – Hallo Met Mij
Favoriete nummer: ‘Hallo Met Mij’
2. Ava Max – Heaven & Hell
Favoriete nummer: ‘So Am I’
1. Fariel Sherir – You & I (single)

Eigenlijk was dit helemaal niet mijn bedoeling, maar tijdens de vergadering zei Justin dat hij al helemaal zag aankomen dat ik mijn eigen nummer zou plaatsen op nummer 1. Ik moest er erg om lachen, want ik ben veel te bescheiden tot aan verlegen toe om zo over mijn eigen muziek te spreken. Maar toen dacht.. mja, waarom niet? Ik ben er toch gewoon super trots op? Dus daar staat ie dan op nummer 1; mijn eigen single die ik in november heb gedeeld met de wereld (inclusief lyric video, jawel). Wellicht staat er aan het eind van het jaar 2021 wel een album van mij op nummer 1. Dat is in elk geval wel een new year’s resolution!

Justin
5. Blackbird – Blackbird Favoriete nummer: ‘New Year’s Morning’
4. Arlissa – Healing (acoustic) (single)
3. Lady Gaga – Chromatica Favoriete nummer: ‘Replay’
2. Alicia Keys – ALICIA Favoriete nummer: ‘Perfect Way To Die’
1. Meghan Trainor – TREAT MYSELF (DELUXE) Favoriete nummer: ‘Nice to Meet Ya’ (featuring Nicki Minaj)

Ik had eigenlijk helemaal niets met Meghan Trainor. Ik vond haar muziek maar zoet, niet-feministisch en kinderlijk. Totdat ik op een stormachtige januarimiddag op YouTube zat en besloot om CarpoolKaraoke te gaan kijken. Ik zag dat er net een nieuwe uit was gekomen met Meghan Trainor. Ik dacht: Waarom ook niet, dus ik bekeek de video en wat was dat een goede keuze. Meghan is een totaal ander persoon dan wat ik dacht dat ze was: stoer, eigenzinnig en bovenal volwassen. Hoe open ze vertelde over haar angststoornis kon ik alleen maar bewonderen. Op een gegeven moment zong ze ‘Nice to Meet Ya’ met James Corden en ik was opslag verliefd op het nummer. Dat bracht mij bij haar nieuwste album ‘TREAT MYSELF’ met als centrale boodschap jezelf verwennen, want jij bent het waard. In dit album stelt Trainor onzekerheden aan de kaak en biedt ze een frisse sfeer die ik nog niet eerder heb gezien. Dit is hét album dat me door 2020 heeft geloodst en daarom een welverdiende eerste plek. En voor de mensen die een ‘All About that Bass’-stijl verwachten: think again.

Yael
5. Eefje De Visser – Bitterzoet
4. Machine Gun Kelly – Tickets To My Downfall
3. Nothing But Thieves – Moral Panic
2. Roosbeef – Lucky
1. Typhoon – Lichthuis

Lichthuis heeft een paar maanden geleden mijn hart veroverd, en komt nog steeds dagelijks voorbij in mijn Spotify afspeellijst. Lichthuis is het derde studioalbum van Typhoon en is zes jaar na zijn vorige album verschenen. De nummers op het album zijn stuk voor stuk het luisteren meer dan waard. Het album bevat bijzondere samenwerkingen waardoor geen enkel nummer hetzelfde is. De scherpzinnige teksten en talentvolle muzikale onderbouwingen maken dat dit album mijn #1 van het afgelopen jaar is.

Laurie
5. Our Last Night – Let Light Overcome the Darkness
4. All Time Low – Wake Up, Sunshine
3. Asking Alexandria – Like a House on Fire
2. HEAVN – Symphonic Tales
1. Bruno Major – To Let a Good Thing Die

Ik moet eerlijk zeggen dat drie van de vijf van deze albums voor mij nog onbeluisterd waren voordat ik hoorde dat we dit artikel zouden schrijven. To let a good thing die van Bruno Major was daar één van. Toen ik op zoek ging naar albums die dit jaar waren uitgekomen, kwam ik deze tegen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een traantje weg moest pinken. Sinds toen heb ik hem op repeat staan.

Reimer
5. Slauson Malone – Vergangenheitsbewältigung (Crater Speak)
              Favoriete nummer: ‘Smile #6’
4. Rina Sawayama – SAWAYAMA
              Favoriete nummer: ‘XS’
3. Laura Marling – Song For Our Daughter
              Favoriete nummer: ‘Song For Our Daughter’
2. Run The Jewels – RTJ4
              Favoriete nummer: ‘walking in the snow’
1. Blu & Exile – Miles: From an Interlude Called Life
              Favoriete nummer: ‘The Feeling’

Miles: From an Interlunde Called Life is de derde samenwerking van rapper Blu en producer Exile. Het project heeft een speeltijd van 95 minuten, en dat is behoorlijk lang. Ik heb dit album dan ook in 2 zittingen tot me moeten laten komen. Om even een idee te geven van hoe lang 95 minuten nou echt is: Toy Story 2 duurt precies 95 minuten. Een album dat 95 minuten duurt moet dus niet alleen zijn speelduur verantwoorden, het album moet ook nog eens zodanig goed zijn dat ik niet na afloop mezelf afvraag waarom ik niet gewoon Toy Story 2 had kunnen kijken.
Ik heb goed nieuws, en dit zeg ik echt niet zomaar: Voor Miles wil ik best een keer Toy Story 2 overslaan. Dit album is simpelweg  jazz rap en hip-hop van de hoogste plank.

Marloes
4. Janet Devlin – Confessional
Favoriet nummer: Confessional
Een album is zoveel specialer als je het hele verhaal erachter hebt gevolgd! Hoewel ik zeker niet alle nummers even geweldig vind, waardeer ik dit album als een geheel.

3. Mariah Carey – The Rarities
Favoriet nummer: Everything Fades Away
Nooit eerder uitgebrachte nummers uit de tijd dat Mariahs stem op zijn best was en een opname van een live concert uit diezelfde tijd: wat wil een lamb als ik nog meer?

2. Taylor Swift – Folklore
Favoriet nummer: Betty
De eerste keer dat ik echt ben gaan zitten voor een Taylor Swift-album, en het was zeker geen teleurstelling! Alles klinkt mooi: ze gebruikt de sterke delen van haar stem goed en vertelt verhalen met de lyrics.

1. Trivium – What The Dead Men Say
Favoriet nummer: Catastrophist

Ik ben even verbaasd als jij dat er een metal-album op mijn lijstje staat, laat staan op nummer één. Laat ik je daarom even wat context geven: ik ben bevriend met een metalhead en heb in meerdere bands gezeten met hem. Ook heb ik een aantal keer meegewerkt aan metalnummers coveren (ik deed de clean vocals, zijn vriendin de screams). Het respect voor metal zat er wel in, maar “mijn ding” zou ik het nou niet echt noemen. Tot afgelopen weekend, toen ik dit album opzette in mijn wanhopige zoektocht naar albums voor deze lijst. Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat er zo anders is aan dit album, vergeleken met al die andere metal die hij me door de jaren heen heeft laten horen, maar het sprak me aan. Ineens klikte het, en kon ik ervan genieten.

Floris
5. Houndmouth, The Song Confessional – Some Paradise, (single)

4. AC/DC – Shot In The Dark
Favoriete nummer: Shot In The Dark

3. Ron Gallo – WUNDAY (CRAZY AFTER DARK), (EP)
Favoriete nummer: HIDE (MYSELF BEHIND YOU)

2. Madison Cunningham – Wednesday, (EP)
Favoriete nummer: In My Life

1. The Blasting Company – Candy, (single)

Ik weet het, van de vijf nummers die ik hier heb genoemd is er maar ééntje daadwerkelijk onderdeel van een geheel album. Ik vond het dan toch iets te lastig om nummers te kiezen uit albums die ik leuker vond dan deze die ik genoemd heb. Waarom ik voor de single Candy van The Blasting Company heb gekozen heeft dus ook wel zijn reden. The Blasting Company is namelijk een groep muzikanten die de soundtrack hebben gemaakt voor een van mijn all time favorite series genaamd “Over The Garden Wall”. Ik hoorde het liedje pas voor het eerst iets van een paar weken geleden en ondanks dat de serie zelf een stuk ouder is, gaf het liedje me meteen weer de feeling die ik had tijdens het kijken daarvan. Deze serie had zonder dat ik het doorhad blijkbaar best wel wat sentimentele waarde voor mij. Ik keek hem namelijk voor het eerst rond de tijd dat ik mijn vriendin, van nu al meer dan drie jaar, ontmoette en zij was daar ook enorm fan van. Het komt er uiteindelijk op neer dat het liedje, voor die ene paar minuten dat hij duurt, me deze nare corona tijd geheel liet vergeten. Dat was voor mij dan wel de grootste reden dat ik hem voor de eerste plek heb verkozen.

Beluister hier meteen al onze top 5jes achter elkaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.