Overig

Muziek in Quarantaine; het duurt maar door

2939935

Corona duurt maar door, een tweede lockdown is nu al een tijdje een feit en inmiddels moeten alle avonden tussen de vier muren thuis doorgebracht worden. Sommigen brengen quarantaine met familie door, anderen met vrienden, maar velen ook alleen. Dit artikel staat vol met de muziek (en podcasts) waar de siteco-leden zichzelf geestelijk gezond mee hielden. Wellicht vind jij er ook iets tussen?

Fariel

Hoewel ik zeker ook een aantal favoriete artiesten heb, is mijn luistergedrag niet daarop gebaseerd. Het liefst gebruik ik zo min mogelijk energie om naar muziek te luisteren. Met andere woorden, ik maak volledig en alleen gebruik van de Spotify-algoritmes en kies zelden zelf de artiesten of albums waarnaar ik luisteren. Daarom deel ik met jullie mijn top 3 Spotify-afspeellijsten van de afgelopen 3 maanden:

Yael

Hoewel ik twijfelde of ik wel de persoon wilde zijn die weer eens begon over hoe fantastisch podcasts zijn, heb ik toch besloten om die rol op me te nemen. Ik heb namelijk tijdens quarantaine dit jaar een nieuwe podcast ontdekt waar ik vrij onbewust een heel groot deel van mijn dagen mee heb gevuld. Het gaat hier over de podcast “Klassieke Mysteries”, een podcast op Spotify gemaakt door NPO radio4 en AVROTROS. In Klassieke Mysteries gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en de dood van klassieke componisten. Het klinkt misschien wat grimmig, maar raar genoeg heb ik me uitermate goed vermaakt.

Justin

Mensen die mij kennen (en mensen die mij niet kennen eigenlijk ook) weten dat ik enorm fan ben van Christina Aguilera. Tijdens de quarantaine heb ik heel veel naar haar muziek geluisterd, voornamelijk naar haar laatste album ‘Liberation.’ Wat een heerlijk album is dat.

Daarnaast heb ik dagenlang gedanst op het nieuwste album van Lady Gaga dat gedurende de quarantaine uitkwam: ‘Chromatica.’ Gaga omschrijft dit album zelf als dansen ondanks de pijn en het verdriet. Een erg treffende omschrijving. Met een monumentale overgang van ‘Chromatica II’ naar ‘911’ en een iconisch duet met Elton John.

Meghan Trainors album ‘TREAT MYSELF‘ was ook een waar feest. Een album dat je herinnert om van jezelf te houden en dat je perfect bent. Daarmee hoef ik geen verdere toelichting te geven: gewoonweg belangrijk en altijd relevant.

Laurie

Sinds de huidige lockdown ben ik veel gaan lopen, en zo ontstond mijn nieuwe favoriete bezigheid. Podcast-wandelingen. Een van de podcasts die ik heb ontdekt heet ‘Song Exploder’. Hrishikesh Hirway nodigt in elke aflevering een zanger (soms met producer o.i.d.) uit om hun nummer en het schrijf proces uitgebreid uit te leggen. Laura Marling, Billie Eilish (met Finneas), Phoebe Bridgers en Slipknot zijn onder andere al te gast geweest. Mijn favoriete aflevering tot nu toe was die met Hozier en Mavis Staples voor hun nummer “Nina Cried Power”. Er is overigens ook een Netflix serie van Song Exploder, ik heb het nog niet gezien maar het is vast ook aan te raden!

Reimer

Luna Li’s single ‘Afterglow‘ is fantastisch, maar de quarantaine jams die te vinden zijn op haar Instagram account zijn minstens net zo hemels. In filmpjes van minder dan een minuut speelt Luna Li haar minicomposities. De muziek die klinkt is dat wat je zou horen wanneer je tussen de goud- en rooskleurige wolken van een zonsondergang zweeft, mocht je jezelf ooit in die situatie vinden.

Muzikaal genie en persoonlijkheid extraordinair Marc Rebillet heeft ook niet stilgezeten dit jaar. Hij ging namelijk op tour door drive-in theaters. Clips van zijn volledig geïmproviseerde liveshows zijn te vinden op zijn YouTube kanaal. Ook het meersterwerk ‘25 minutes of improvisation’ en het corona-geïnspireerde ‘essential workers anthem’  mogen je zeker niet ontgaan. Niemand knutselt snoeiharde bangers of een zwoele gezang zo vaardig in elkaar als Marc Rebillet.

Tot slot zijn er de Tiny Desk Concerts. De zeer populaire concerten serie van NPR heeft een simpele verandering ondergaan; artiesten nemen hun miniconcertjes thuis op. De Tiny Desk (Home) Concerts zijn net zo intiem als voorheen, maar dan met een vleugje meer artistieke vrijheid. Persoonlijke favorieten zijn de optredens van Chloe x Halle, Dirty Projectors en Phoebe Bridgers.

Marloes

Ik moet eerlijk bekennen dat mijn muzieksmaak en mijn manieren van muziek luisteren niet drastisch zijn veranderd gedurende quarantaine. Ik heb op Spotify “Blij”, “Niet Blij”, mijn guilty pleasures, en daarnaast nog één grote afspeellijst waar ik gewoon alles dat ik mooi vind in gooi. Het afgelopen jaar is deze aangevuld met nummers van o.a. Aretha Franklin en Stevie Wonder. Ook heb ik een paar maanden geleden metal leren waarderen, maar dat is een verhaal voor een ander artikel (zie: Album van het jaar).

Floris

Ik had niet echt door totdat ik dit stukje ging schrijven, maar ik ben blijkbaar twee genres erg veel gaan luisteren sinds de komst van corona. Ik heb eigenlijk sinds mijn begin tiener jaren wel altijd geluisterd naar rock en blues en dat is nog altijd niet veranderd. Jimi Hendrix is nog altijd mijn all time favorite artiest en ook dit jaar is dat niet anders. Desondanks dat was er echter wel flinke competitie voor wat mijn favoriete genre is. Zo ben ik zonder het echt door te hebben heel veel gaan luisteren naar soul en folk muziek. Het begon met het kopen van een plaat van Sam Cooke en het heeft zich daarna in een rap tempo uitgebreid. Ik zou dus niet zeggen dat mijn muzieksmaak echt veranderd is, maar die is vooral vergroot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.