Recensies

Song Exploder

E8B51ECF-F441-46B6-BB71-1BAD8506B98D

Zoals jullie misschien hebben gelezen in ons artikel ‘muziek in quarantaine,’ is de podcast Song Exploder van Hrishikesh Hirway een van mijn nieuwe favoriete podcasts om naar te luisteren. De Engelstalige podcast geeft je in elke aflevering meer inzicht in het ontstaan van een nummer. De artiest neemt je mee in het proces voorafgaand aan het uitbrengen, en af en toe komt er een ‘guest appearance’ van bijvoorbeeld de producer.

Nu moet je niet aan een soort interview denken. Af en toe stelt de host (dit is niet altijd Hirway) een vraag, maar over het algemeen vertelt de artiest gewoon zijn ding. Zo heb je geen irritante interviewer die eigenlijk niks weet over de artiest en elke paar seconden een ergerlijke opmerking maakt. Elke aflevering duurt gemiddeld 20 minuten, waarbij de laatste 4 altijd het nummer in zijn geheel is. Ik vind het persoonlijk super leuk om na het verhaal naar het nummer te luisteren. Elk ding waarover verteld is herken je gelijk terug.  

Een aflevering die ik heel tof vind is een met Billie Eilish en haar broer/producer Finneas O’Connell. ‘Everything I wanted’ kwam uit als een single in November 2019. In die aflevering hoor je originele spraakberichten die ze opnamen tijdens het creëren van dit nummer. Maar ook vertellen ze meer over de betekenis van de single, en leggen ze uit waarom het nummer bijna nooit was afgemaakt.
Naast enorm bekende artiesten als Billie Eilish, U2 en Gorillaz, komen ook beginnende of minder populaire artiesten naar voren. Denk bijvoorbeeld aan Phoebe Bridgers, Alt-J of Jack Johnson.

Houd je nu niet van podcasts luisteren? Niet getreurd! Er is ook een Netflix Serie! Ik moet eerlijk zeggen dat ik tot nu toe nog maar een aflevering heb gezien. Namelijk die van Alicia Keys met 3 Hour Drive ft. Sampha. Keys en Sampha vertellen over hun samenwerking en hoe de dood van Sampha’s moeder en de geboorte van Keys’ zoon inspiraties zijn geweest voor dit nummer.
In seizoen 1 komen Alicia Keys, Lin-Manuel Miranda, R.E.M. en Ty Dolla $ign aan bod. In seizoen 2 praat Hirway met Dua Lipa, The Killers, Nine Inch Nails en Natalia Lafourcade.

Ik zou zeggen, kijk of jouw favoriete artiest/nummer een plekje heeft in SongExploder de podcast of serie en luister/kijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.