Column #103: Een ode aan de zomer

286a0b46 4cf7 497a 84f2 D0d090bdea1a

Op het moment dat ik deze column maak is er net bekendgemaakt dat vrijwel alle sectoren hun deuren over een week weer mogen openen. Ook is er benoemd dat er op wordt gerekend dat iedereen tegen half juli een eerste vaccinatie gehad kan hebben. Hoewel er volgende week zaterdag nog veel restricties zullen liggen op verschillende sectoren en de anderhalve meter regel nog altijd geldt, is het een enorme stap in de goede richting. 

Momenteel zijn we ook aan het genieten van de eerste warme week die we in tijden hebben beleefd hier in ons kikkerlandje. Het voelbare begin van de zomer, gecombineerd met de nabije versoepelingen maakt dat het leven allemaal weer een beetje mooier begint te worden. Hoe goed of slecht je je ook staande hebt weten te houden het afgelopen jaar, ik kan me haast niet voorstellen dat het vooruitzicht op een fijne, warme zomer je niet enthousiast maakt. 

Terwijl ik dit schrijf zit ik in de zon op mijn balkon met een glas rosé, en, hoewel ik gegarandeerd aan het verbranden ben, ben ik zo toch wel op mijn best. Nadat er bekend werd gemaakt dat zaterdag de musea weer opengaan heb ik vrijwel meteen een dagje uit gepland. Het vooruitzicht van een dag door een museum struinen en daarna in een restaurant neerstrijken maakt me een erg gelukkig mens. Sowieso gaat het met mijn mentale gesteldheid aanzienlijk beter nu de zon weer eens iets van zich heeft laten zien. De afgelopen dagen heb ik het grootste gedeelte van mijn tijd gespendeerd in parken en op terrassen, en hopelijk gaat komende week er ook weer ongeveer zo uitzien. 

Nog iets om naar uit te kijken is het vooruitzicht dat we misschien deze zomer wel weer naar het buitenland op vakantie kunnen. Hoewel ik me natuurlijk realiseer dat op vakantie gaan een bijzonder privilege is, en ik me ervan bewust ben dat we deze zomer alsnog gebonden zullen zijn aan bepaalde maatregelen, doet het me toch goed om weer met vrienden en familie ergens in een hotel te kunnen bivakkeren. Ik ben echt absoluut een zomermens, en ik functioneer dan ook het best als de temperatuur stijgt tot minstens 28 graden. Ondertussen heb ik mijn eerste vakanties al geboekt, en hoop ik dat ik over een paar maanden weer door oude, voor mij onbekende steden kan struinen en kan genieten van de zon. 

Ik begrijp mensen wiens favoriete seizoen de herfst of de winter is nooit zo goed. Al snap ik dat het wegsmelten in de bloedhitte niet voor iedereen is weggelegd, de zomer brengt altijd zoveel moois met zich mee. De natuur staat in bloei, mensen gaan massaal naar buiten; in mijn ogen komt de wereld elke zomer weer opnieuw tot leven. 

Nu maar zorgen dat ik dit jaar niet té erg verbrand…

nl_NL