Humans of Hucbald: Nikki Huitink

Nikki hoh

Wie ben je, waar kom je vandaan en waar houd je je mee bezig in je studie?

Ik ben Nikki, en ik kom oorspronkelijk uit Hilversum maar ben getogen in Apeldoorn. Naast dat ik derdejaars muziekwetenschap student ben, ben ik ook sinds kort commissaris extern van het bestuur en ik ben nog de laatste dingetjes aan het afronden van de herdenkingscommissie van 2021-2022. Voor de rest ben ik er altijd, bij alle activiteiten!

Nu je in het bestuur zit moet je toch ook bij alle activiteiten zijn?

Ja, maar ik doe het met veel plezier hoor, echt!

Doe je naast je studie en Hucbald nog dingen, of heb je daar geen tijd voor?

Uuuh, nou ja, ik doe geen club gerelateerde dingen of iets dat met orde gewoon erin staat (in de agenda, red.), maar ik zou dat heel graag willen doen, maar daar is niet echt heel veel tijd voor. Voor mezelf schrijf ik heel veel en dat is een beetje, wat is het, mijn leisure time.

Bedoel je met schrijven muziek of verhalen?

Verhalen, ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n groot componist dus daarom houd ik me vooral met teksten bezig en dat is ook niet muziekgerelateerd, het is vooral echt fictief.

Speel je eigenlijk een instrument, of heb je instrumenten thuis?

Ik heb instrumenten thuis, maar mijn grootste instrument is mijn stem, zoals ik altijd zeg. Ik zing al mijn hele leven, echt sinds zeg maar toen ik drie was heel veel K3 zingen, en dat heeft zich uitgebouwd tot heel veel solozang. Ik heb eigenlijk mijn hele leven wel projecten gedaan in musical, in licht klassiek, in jazz, in folk en daar doe ik heel veel dingetjes mee. Ik heb wel een piano thuis om mezelf te begeleiden, maar daar zitten niet heel veel technieken bij, of vaardigheden.

Wat zijn drie hoogtepunten van zangprojecten voor jou?

De eerste keer dat ik echt les had, dat is echt heel lang geleden, toen ik acht was of zo, deed ik mee aan een zelfgemaakte kindermusical, waar ik nummers deed uit bestaande musicals. Daar is ook mijn grote passie voor, zoals de meesten van jullie wel weten, Les Miserables ook ontstaan, want toen werd ik aan die muziek geïntroduceerd.

Daarnaast heb ik met het Apeldoorns accordeon orkest gezongen (even shoutout naar hen). Daar mocht ik solo zingen, ik heb een lied uit de musical Elisabeth, het leven is, van mij gezongen. Dat werd met jurk gedaan en dat was dan in onze schouwburg en daar mocht ik dan alleen staan, met een heel orkest achter mij. Dat was echt, echt geweldig!

En daarnaast, ik moet gewoon echt even het herdenkingsconcert van dit jaar noemen, ook omdat het zo erg in mijn hart zit met de organisatie, maar ook het zelf meezingen na zo een lange tijd van corona en met niemand iets kunnen doen qua zang. Het was toch wel echt een heel speciaal moment.

Waarom heb je precies voor muziekwetenschap gekozen, hoe is dat proces gegaan?

Ik zou conservatorium gaan doen, dat was het plan, maar dat is het niet geworden, we zullen het daarop houden. Mijn plan B was om toch wel een universitaire studie te gaan doen, namelijk theaterwetenschap. Toen kwam ik op de open dag in Amsterdam en net voordat ik de collegezaal inliep, zag ik daar zo een flyer van muziekwetenschap liggen. Het was bijna een meant to be moment. Ik ben daar niet van naar de open dag gegaan, maar toen ben ik op internet gaan kijken en toen zag ik dat Utrecht best wel leuk was. Ik was nog nooit naar Utrecht geweest, ik was nog nooit naar de Universiteit geweest, ik had geen meeloopdag gedaan van muziekwetenschap , maar ik dacht van dat klinkt wel prima en nu zit ik hier nog steeds.

Heb je naast de Drift nog een favoriete plek in Utrecht die je zou willen delen? Woon je eigenlijk in Utrecht?

Ik woon op de IBB, niet in het hof, maar daar tegenover. Dat is heel fijn, want het is zeven minuten van de stad vandaan.

Utrecht heeft natuurlijk echt super veel leuke plekjes. Als gewoon echt een random spot heb je naast de Dom zo’n straat, daar zit ook een van onze faculteiten en je hebt zo’n torentje. Daar zit ook de opening naar de Domtuin. Ik fiets daar altijd doorheen en het is zo mooi! Daar word ik altijd heel blij van. Utrecht is gewoon zo mooi en daar kan ik blij om worden.

Heb je bepaalde muziek waar je nu helemaal gek op bent?

Ik was laatst mijn statistieken aan het lezen van Spotify, wat zijn jouw top genres. In het algemeen, waar ik het meest naar luister, is dus: freak folk – dat is folkmuziek, net geen country, gemixt met barok, avantgarde- en experimentele elementen – en dat vind ik in het algemeen echt super leuk. 

Waar luister ik nu naar? Jaa… ik noem eigenlijk altijd dezelfde mensen op. Ik luister heel veel naar de soundtrack van God Help the Girl. Een soundtrack geschreven door Belle & Sebastian. Het is eigenlijk een beetje een musical in die film. Ik luister daarnaast heel veel naar Matt Maltese. Die is heel erg bekend geworden op TikTok met één van z’n nummers, maar ik luisterde al voordat ‘t cool was – haha.

Binnen dit genre, zou ik zeggen, Syd Matters. Dat is echt heerlijk, vooral voor de mensen die bepaalde indie games hebben gespeeld. Hij komt daar altijd in voor. Ik luister vooral altijd naar dingen die in soundtracks voorkomen – even een shoutout naar, natuurlijk, media en muziek vakkenpakket!

En natuurlijk, niet te vergeten, ik luister laatste tijd ook weer lekker veel naar Phantom of the Opera. Omdat ik weer ben geweest en het is zo lekker waanzinnige dramatische muziek. Daar houd ik van.

Wat is het leukste Hucbald-activiteit waarbij je bent geweest NA het herdenkingsconcert?

Ehm, even denken… ik denk wel echt het introkamp, omdat wij ook het laatste jaar waren vóór corona waarbij het helemaal mocht. En dat was voor mij de eerste keer dat ik echt in een wereld kwam met alleen maar mensen die in dezelfde hoek zaten als ik op zoveel verschillende manieren. […] Hier was het zo breed opeens, maar toch close op elkaar – als dat logisch klinkt. Daar heb ik ook mijn eerste vrienden gemaakt en de banden die ik daar maakte, zijn nu nog steeds mijn hechtste banden. […] Voor mij was dat zo een intense start van, oké… dit is echt superleuk en dit ga ik gewoon voor de rest van mijn studie doen.

In welk jaar zit je nu?

In het derde jaar, dus het laatste bachelorjaar.

Heb je ook al nagedacht over een master?

Ik DACHT dat ik had nagedacht over een master! Toen kwam ‘t gala en kwam ik allemaal masterstudenten tegen en die hebben me allemaal andere dingen zitten aanpraten. Dus ik weet het nog écht helemaal niet. Als ik kijk naar wat ik wil gaan doen, want ik wil heel graag de productie in en ik wil heel graag een organisatorische creative producer rol in film of theater, dan zou ik willen uitgaan van applied musicology. Ik blijf echt sowieso in de faculteit musicologie, want dit is echt ‘t enige dat ik wil doen. En voor de rest boeit echt geen enkel faculteit mij, haha. Dit is echt ‘t allerleukst, dus het wordt sowieso één van de twee: de research of the applied. Maar houd me daar zeker niet op vast, want het kan echt nog alle kanten opgaan, maar het wordt sowieso muziekwetenschap.

Heb je nog een wijze les voor je mede-Hucbaldianen?

[…] Nu het weer kan.. ‘t is natuurlijk nu echt net even weer een soort van sloopweer met de nieuwe lockdown. Maar hiervoor konden we eigenlijk weer best wel veel, ook met muziekgerelateerde dingen. Ga gewoon álles doen waar je naartoe kunt! Probeer jezelf niet te veel vast te houden aan een bepaalde planning. Ik deed dat altijd vroeger; ik was vrij moeilijk met spontaniteit van activiteiten. Maar ik heb wel echt gemerkt dit corona jaar dat het zo erg nodig is om gewoon je eigen planning los te laten en nu echt even te genieten van de momenten zelf en wij kunnen dat natuurlijk op de allerleukste manier namelijk genieten van muziek, want daar houden we allemaal van.

Dus pak elk moment! Al zie je ergens van, hier komt nu een klein concertje of hier komt nu een kleine gig… Ga ernaartoe, ga alles meemaken en ga echt zoveel mogelijk mensen weer zien nu het hopelijk zometeen weer kan! En geniet zoveel mogelijk van het moment zelf.