Recensie: het is een WIES

wies2

Een van mijn favoriete (en weinige) concerten die ik dit jaar heb bezocht was het concert van de driekoppige nederrock band WIES in de Utrechtse concertzaal EKKO. 

In het voorprogramma speelde singer-songwriter ‘Aarde aan Daan’. Zijn Nederlandstalige nummers hadden een erg originele sound; wat mij betreft heeft Daan dus zeker potentie. Echter, er kan nog wel wat verbeterd worden zijn songwriting: er zaten wat onlogische overgangen in de nummers en in de meeste ontbrak een sterke hook

WIES zelf stelde daarentegen op geen enkele manier teleur: het was van begin tot eind een erg sterk concert. Ze speelden hun hele debuutalbum ‘Het is een WIES’ samen met een aantal vertaalde covers en niet uitgebrachte nummers. Ik dacht voorafgaand aan het concert dat WIES zo’n band zou zijn die alles op dezelfde manier zou spelen als op de plaat, maar dat was zeker niet het geval. Met behulp van dynamische drum fills en strakke melodische baslijnen en adlibs met overgave rockten ze nog harder dan op het album. Ondanks dat de band nog in de beginnende fase van hun carrière zit, hebben ze al een trouwe fanbase opgebouwd die de teksten van alle liedjes meezingt en enthousiast mee danst, springt en klapt. Een perfecte afwisseling van uptempo nummers met een rock drive en ballads maakten het concert tot een perfect afgerond geheel. 

Het nummer wat op mij de meeste indruk maakte, was het toen nog niet uitgebrachte ‘leugenaar’, een sterke powerballad die alle kwaliteiten van WIES naar voren laat komen. Herkenbare, tegelijk schurende teksten zoals ‘ik dacht eenzaamheid te kennen, nu ben ik alleen’ en ‘ik wil je zien maar ik weet niet hoe’ raken mij elke keer weer. Een andere grote favoriet is het nummer ‘maar ik doe het toch’. In dit nummer laat WIES zien hoe een perfecte dynamische opbouw eruit ziet; heel rustig beginnen om uiteindelijk tot een climactisch einde te komen. De universele gedachte ‘wat als we mislukken? Ik moet er niet aan denken, maar ik doe het toch’ is een van mijn favoriete songteksten van de band. 

Naast concerten geven, heeft WIES ook veel op de radio gespeeld. Met name bij de zender 3FM waar ze regelmatig nummers hebben vertaald en in hun eigen ‘Wiesjasje’ hebben gestoken. Zo ook het nummer ‘Creep’ van Radiohead; hun versie van deze klassieker werd een groot succes. Ik was super blij dat ze dit nummer op de setlist hadden gezet, want ik had deze versie al eerder op YouTube gehoord. Ik vond het dan ook erg leuk om het eens live te horen. WIES is niet alleen een band met ontzettend getalenteerde muzikanten, ze zijn ook nog eens super aardig; toen ik na het concert een cd kocht en bij ze langs ging voor een handtekening, heb ik nog een erg leuk gesprek met ze gehad. Dat we na afloop onze kluisjes niet meer open kregen was even wat minder, maar verder was de avond alles waar ik op had gehoopt en meer!