Humans of Hucbald: Matti Mual

IMG-20220203-WA0005 (1)

Op een zekere lockdown middag duiken Caya en Justin achter hun laptop, want het is weer tijd voor het ‘Humans of Hucbald’ interview. Deze maand met niemand minder dan Matti Mual, een Hucbaldiaan waar we graag meer over willen weten!

Zou je jezelf kort kunnen introduceren?

“Mijn naam is Matti. Ik ben 23 jaar en kom uit Amstelveen. Ik ben nu eerstejaars muziekwetenschap en heb hiervoor drie jaar lang allerlei andere opleidingen gedaan. Sterrenkunde en wiskunde in Leiden, een minor klassieke piano, wiskunde in Utrecht; toch is muziekwetenschap altijd in mijn achterhoofd gebleven. Verder woon ik op dit moment een jaar in Kanaleneiland.”

Wat vind je tot nu toe van de studie?

“Tien keer leuker dan wat ik hiervoor deed. Het is meer leeswerk, maar dat vind ik juist interessant. Ik vind het leuk dat het meer moeite kost. Als ik het even niet snap, dan voelt dat bij deze studie niet zo demotiverend als bij voorgaande studies. Verder vond ik algemene muziekleer erg leuk. Gezien ik al sinds mijn zevende piano speel, werd ik daar wel enthousiast van.”

Harmonie- en vormleer al gehad?

“Ik heb het nu en het gaat met pieken en dalen. Super interessant vak, maar wel heel moeilijk. Wat ik zelf heel leuk vind is dat het in de praktijk van pas komt als ik piano ga spelen. Zo zijn er naast dingen waar ik tegenaan loop, ook veel dingen die me al bekend zijn.”

Heb je tot nu toe favoriete/minst favoriete vakken?

“Ik heb natuurlijk nog niet veel vakken gehad, maar algemene muziekleer was super leuk. Inleiding in de muziekwetenschap vond ik wel interessant, maar ook saai. Kan misschien iets met de docent te maken hebben, maar ik vond wel dat ze het vak goed hadden ingericht.”

Weet je al welke kant je op wil met deze studie?

“Qua werk heb ik echt nog geen flauw idee, maar ik heb wel leuke dingen gehoord over stages van Annelies. Daar ga ik zeker nog even naar kijken. Qua richting vind ik kiezen nog lastig, want er zijn veel interessante vakken. Het historische pakket spreekt me denk ik het meest aan, maar ik word eigenlijk wel enthousiast van de hele studie.”

Wat is je muzieksmaak?

“Mijn smaak is breed en afwisselend. Het gaat van klassieke piano tot allerlei subgenres van metal: black, folk, trash, noem maar op. Ook britpop is een belangrijk genre voor mij. Verder luister ik ook naar hardcore en ga ik goed op depressieve punk en metal. 

Wat zijn je favoriete artiesten?

“Metallica is de fave. Verder zijn het er eigenlijk te veel om op te noemen, maar Oasis en Pink Floyd moeten er zeker bij. Roger Walters heb ik wel eens live gezien, ook erg tof.

Ga je dit jaar naar Pinkpop (als het doorgaat…)?

“Ik heb nog geen kaartje, maar wil er wel graag heen met Metallica als een van de headlines. Ik houd erg van moshpits op het gebied van concerten en festivals, dus zolang dat kan ben ik blij haha. Een andere band die ik graag live zie is trouwens Sabaton. De thematiek rondom hun muziek valt in de categorie ‘alles wat met oorlog te maken heeft’. Ze hebben het podium bijvoorbeeld een keer omgetoverd tot een loopgraaf en de zanger gebruikt wel eens een bazooka.”

Nog meer concerten waar je iets over kwijt wil?

“90% van de concerten waar ik heen ga is metal. Ik ben vaak naar P90 geweest, wat meer onbekende metal, wat kleinschaliger. Verder ga ik graag naar metalfestival ‘Into the Grave’, naar ‘Forta’ en naar ‘Kwaku’, een Surinaams festival. Omdat ik graag in moshpits ga, heb ik hier en daar nog wel eens een blessure opgelopen. Zo kreeg ik een keer een vuist in mijn keel, een knie in mijn ballen, ben ik wel eens door mijn enkel gegaan en is er een keer een stukje van mijn tand afgebroken. Ik ben trouwens ook meegelopen met ‘Unmute Us’ met de hardcore wagen. Dat is het wel ongeveer. En om het volledig te maken: ik heb soms ook wat pianoconcerten bijgewoond.”

We zeggen hierop tegen Matti dat we het leuk vinden om te zien dat hij er helemaal voor gaat en er maximaal van geniet als hij een concert of festival mee kan pakken. Altijd leuk om te horen!

Heb je naast muziek nog andere hobby’s?

“Heel cliché, maar gamen haha. In quarantaine heb ik een keer 14 uur non-stop gegamed. Ik speel vaak Track Mania en ben ook erg verslaafd geweest aan Civilization 5.”

Na afloop van het interview praten we nog even door over studentenkamers en pakt Matti, die op het moment van het interview in quarantaine zit, er nog even een zelftest bij. Daarna nemen we afscheid en zeggen we dat we hopen dat hij snel weer naar een concert kan gaan!