Ancient Dreams In A Modern Land – MARINA

Tumblr 3f0f10e1a9ac3575b842f00a1f568c39 366e6f08 1280

Ik heb sinds een tijdje TikTok. Ik wilde me eerst als een soort modern day Adorno met een goede smaak verzetten tegen deze vorm van jeugdcultuur, maar dat is mislukt. Ik kreeg al snel een for you-page die gericht was op eten, alles wat ook maar met de regenboog te maken zou hebben én TikToks over sterrenbeelden. Ik ben als trotse kreeft wel van deze astrologie, zeker toen het filmpje “Zodiac signs as MARINA songs” voorbij kwam.

Hier is een linkje naar de TikTok –> https://vm.tiktok.com/ZMLDnaoMK/

Vooral het nummer Man’s World greep mijn aandacht. Ik kende MARINA al, maar dit was een hele andere sfeer dan de andere nummers. Ik besloot het nummer op te zoeken en ontdekte dat dit van haar meest recente album “Ancient Dreams In A Modern Land” kwam. Het album is in 2021 uitgekomen. Tijd om daar een recensie tegenaan te gooien!

Het fijne van dit album is dat ieder nummer totaal anders klinkt en toch heel verenigd voelt. Zo verschillen Venus Fly Trap en Pandora’s Box in ieder opzicht, maar hoor je toch een gelijkenis door de retro productie die is toegepast. Wat wel opvallend is, is dat ik de title track het minst sterk vind van alle nummers op MARINA’s album. Ancient Dreams In A Modern Land voelt heel makkelijk en lijkt tekstueel niet zo slim in elkaar gezet als bijvoorbeeld Purge The Poison. Het is de enige track die ik regelmatig doorspoel. Echter, het is de titel die het album als entiteit het beste samenvat. Het album heeft een retro sfeer terwijl het op geen enkele manier retro probeert te zijn. Het is daadwerkelijk een oude droom in een moderne wereld.

Ik ben altijd fan van onverwachte akkoordprogressies en dit album is daar extreem goed in. Vooral het nummer Pandora’s Box heeft mij erg geraakt. Het gaat over verslaving en brengt je in de war met de onverwachte progressie: alsof je zelf een verslaafde bent (of misschien ben ik gewoon een verslaafde, wie zal het zeggen). 

De thematiek van “Ancient Dreams In A Modern Land” is vooral politiek. Zo zie je dat Purge The Poison een tegenreactie op kapitalisme, seksisme en racisme is. Zo stelt MARINA dat het kapitalisme de mensheid alleen maar arm heeft gemaakt. New America is ook zo’n voorbeeld. Het was een reactie op de dood van George Floyd in 2020. Deze gebeurtenis heeft gezorgd voor wereldwijde Black Lives Matter-demonstraties. In deze reactie laat ze zien dat er  een nieuw Amerika nodig is.

Ik heb ontzettend genoten van deze ontdekking, al wil ik nog steeds de title track doorspoelen. Dat vind ik een beetje jammer, maar je kunt niet alles leuk vinden. Ik kan dit album aan iedereen aanbevelen. Iedereen heeft dit shotje feminisme nodig in diens leven. 

Dan nog een laatste punt: WWAT? (What Would Adorno Think?). Ik denk dat Adorno niet zo trots op me zou zijn. Als een pseudo-individualistisch schaap ben ik achter de kudde aangerend en heb ik TikTok aangemaakt. Toch denk ik dat Adorno Purge The Poison zou kunnen waarderen, gezien de anti-kapitalistische boodschap. Maar ja, het blijft populaire muziek voor de massa. De Adorno-test is niet gehaald. Is dat erg? Nee, hoor. Niet iedereen hoeft Schoenberg te zijn (en daar ben ik heel blij mee).

nl_NL