Humans of Hucbald: Annefleur Vis

WhatsApp Image 2022-05-20 at 3.16.50 PM

Wie ben je en waar kom je vandaan?

“Ik ben Annefleur Vis, ik ben twintig jaar en ik kom uit Goirle. Momenteel woon ik in Soest.” (Brabant represent)

Waar zit je op dit moment in de studie?

“Ik doe nu het historische pakket en ik volg de vakken ‘Nederlandse muziekcultuur’ en ‘music, play and performance’. ‘Nederlandse muziekcultuur’ is de verrassing van het jaar; helemaal mijn ding. Ik dacht dat ik het saai zou vinden om het alleen over Nederland te hebben, maar ik vind het toch leuk omdat ik meer leer over iets wat dichterbij mij staat dan verwacht. Ook wist ik er al meer over dan ik van tevoren had bedacht, maar ik vind het juist ook leuk om weer dingen over dit onderwerp te leren waar ik nog niet bekend mee was. Met ‘music, play and performance’ heb ik iets minder een connectie, maar dat zou ook kunnen komen doordat het mijn eerste vak is van het mediapakket.”

Waarom heb je gekozen voor een mediavak?

“Het leek me handig om toe te kunnen passen op historisch in plaats van op media. Verder interesseert dit gedeelte van muziek en media me veel, bijvoorbeeld, in vergelijking met filmmuziek wat mij minder interesseert.”

Je doet nu voor het eerst een commissie. Hoe bevalt het?

“Heel erg leuk! Ik was vorig jaar wat minder actief bij Hucbald, maar ben dat nu meer. Daar geniet ik erg van, want zo leer je ook meer mensen kennen. En ik vind de reiscommissie echt heel leuk, zowel de werkzaamheden als de mensen in de commissie zelf. De commissievergaderingen zijn altijd super gezellig!”

Jullie zijn ongeveer aan het einde met jullie commissie, denk je dat jullie nog vaak gaan afspreken?

“Ik wil sowieso heel graag met mensen van Hucbald die ik heb ontmoet blijven afspreken en al helemaal met mensen van mijn commissie, want we hebben een erg goede band opgebouwd. Dus de commissie eindigt dan misschien, maar de band blijft!”

Wil je volgend jaar weer een commissie gaan doen?

“Ik ben wel van plan om weer bij een commissie te gaan, maar ik weet nog niet welke. Misschien ga ik wel weer bij de reiscommissie, maar dat weet ik dus nog niet zeker. Ik weet in ieder geval dat ik actief ga blijven en met veel mee blijf doen bij Hucbald, ook als ik volgend jaar geen commissie doe. Eerst lag de drempel daarvoor wat hoger, want toen kende ik nog niet zo veel mensen. Maar sinds ik met de reisco begonnen ben, ken ik veel meer mensen en wil ik die ook graag regelmatig blijven zien, wat gelukkig makkelijk kan via Hucbald.”

Even wat anders: jij werkt bij een theater in Amersfoort. Wat doe je daar?

“Ik werk bij ‘Theater de Flint’ en ben daar medewerker publieksservice en horeca. Ik werk meestal binnen publieksservice, wat inhoud dat ik kaartjes moet scannen, mensen moet placeren in de zaal en in de garderobe sta. Dus alles wat niet met horeca te maken heeft eigenlijk. Officieel werk ik dus ook binnen de horeca, maar daar word ik veel minder vaak ingepland.”

Wat zijn je plannen voor volgend jaar?

“Weet het nog niet zo goed. Ik wil graag een minor doen, maar ik weet nog niet welke. Dus daar ga ik nog over nadenken. Ik heb meer zin om iets leuks te doen dan iets heel nuttigs, dus ik heb vooral naar minors gekeken die me heel leuk lijken. Waarschijnlijk wordt het ofwel kunstgeschiedenis ofwel religiewetenschappen.”

Waarom specifiek deze twee?

Het lijkt me handig om breed geïnteresseerd te zijn in de kunsten en ‘t lijkt me gewoon leuk. Bij religiewetenschappen lijkt het me leuk om in het jodendom te duiken, want daar heb ik nog geen banden mee, en ‘t lijkt me leuk om daarmee de link te liggen met muziek. Die is tenslotte ook makkelijk te leggen. Verder heb ik geen idee; het kan ook nog heel iets anders worden. Ik kan in ieder geval zeggen dat wiskunde het waarschijnlijk niet gaat worden, al weet je het nooit natuurlijk.”

Ben je van plan een master te doen?

“Ja sowieso, want ik vind studeren heel leuk. Ik wil graag verder met muziekwetenschap, waarschijnlijk wordt dat de research master. Ik vind muziekwetenschap gewoon super leuk en ik zeg dan ook niet voor niets altijd tegen iedereen dat dit de leukste studie van Nederland is.”

Jij vindt studeren dus erg leuk. Hoe blijf jij gemotiveerd?

“Ik ben van nature een vrij gemotiveerd mens; ik ben geen uitsteller. Ik heb dus niet veel motivatie nodig om me op de studie te blijven richten. En zoals Floris een paar blokken geleden zo mooi adviseerde: als je geen zin meer hebt, ga dan terug naar de muziek. Zo heb ik soms wel een dip in dat ik geen muziek meer voor mijn lol luister voor een bepaalde periode, maar ik heb nog geen periode gehad waarin ik ook echt een dip had met het studeren zelf. Wat me verder motiveert in de categorie ‘terug naar de muziek’ is ‘terug naar live muziek’. Er is weinig wat me meer motiveert dan naar concerten gaan. Of me boos maken over iets, zoals over muziekonderwijs. Daar kan ik me namelijk ontzettend boos over maken. Maar over het algemeen heb ik dus niet veel nodig om gemotiveerd te blijven. Ook wil ik nog toevoegen dat een goede Mahler symfonie je altijd op de been houdt.”

Waarom?

“ALLES IS MAHLER (nee grapje). Maar ik ben ervan overtuigd dat een concert in het Concertgebouw van het Concertgebouworkest met muziek van Mahler echt het beste is wat iedereen zou kunnen meemaken in diens leven. Misschien is dat naïef van me, maar ik kan me oprecht niet voorstellen dat iemand daar niet door geraakt is.”

Nog één afsluitende vraag: stel, puur hypothetisch, Hucbald was een verkeersbord, welk verkeersbord zou het dan zijn?

“Mijn verkeersborden zijn een beetje roestig, want ik heb nog geen autotheorie. Verkeerstheorie heb ik ook niet meer gedaan sinds mijn fietsexamen op de basisschool. Maar laten we het houden op ‘pas op! helling!’ want vanaf hier wordt het alleen maar beter!”

Ezra vindt dit een prachtige afsluiter en daarmee is het interview alweer ten einde.