Blogbattle 2: Festivals

Volwassen worden op een festival

Wanneer ik naar festivals ga, kan ik niet anders dan dingen spiegelen aan waar het fundament voor mijn ervaring met festivals ligt: de Walhalla Zomerfeesten. Het is de plek waar ik vanaf m’n 16e ben gestart als vrijwilliger. Begonnen als ticketscanner en sfeerbeheer, doorgestoomd naar de tap en 5 jaar later heb ik als programmeur het privilege dat ik de bandjes mag neerzetten. Het is het festival waar ik de passie zie voor het samen genieten van muziek. Maar vrijwilliger zijn bij de Walhalla Zomerfeesten gaat over veel meer dan muziek. Het is bijna 2 weken aan geouwehoer en flauwekul, en het mooiste is dat niemand zich daar enigszins aan lijkt te irriteren.

Overdag bouwen, in de avond bierdrinken: waren alle recepten maar zo simpel doch elegant. De dagen van opbouwen en afbreken zitten vol met mooie avonden, waaronder een ouderavond waarbij de ouders mogen laten zien waar hun kinderen de feestmentaliteit vandaan hebben. Het afsluitende vrijwilligersfeest op de maandag staat daarnaast altijd dikgedrukt in de agenda. Het is als een perfect spelend orkest zonder dirigent, alleen maken de mensen geen muziek maar doen ze collectief domme dingen. Het is ook het moment waarop de vrijwilliger van het jaar wordt bekend gemaakt, evenals de slechtste vrijwilliger van het jaar. Ik ben trots om te mogen zeggen dat ik de titel ‘slechtste vrijwilliger 2019’ draag, nadat ik een week lang bestuursleden wist te ontwijken bij het verdelen van de taken. Het is een talent en ik ben blij dat die werd erkent. In 2018 vond het WK voetbal plaatst, wat de vrijwilligers inspireerde om bij iedere wedstrijd een drankcompetitie op te zetten, zodat het in ieder geval niet alleen de voetballers waren die hard hoefden te werken. Aangezien dit jaar de Tour de France op de agenda staat in de opbouwweek, pleit ik voor de zuipversie van de Tour de France zoals omschreven in “De helaasheid der dingen” van Dimitri Verhulst. Het belooft weer een mooi jaar te gaan worden.

De Walhalla Zomerfeesten is het festival waar iedereen lekker doet waar hij zelf zin in heeft, wat niet altijd tot de meest intellectuele acties leidt. Een groep vrijwilligers waarvoor de Zomerfeesten vaak ook functioneren als een jaarlijkse reünie met oude gezichten. Maar het is ook de plek waar je jezelf kunt ontwikkelen. Waar krijg je nu de kans om als 20 jarige zonder enige ervaring de programmering voor je rekening te krijgen? Het is een plek waar je jezelf in het diepe kunt gooien en kunt leren. Het is een plek waar ik door de jaren heen veel dingen heb meegemaakt en daarmee ook veel dingen heb geleerd. Een festival waar je volwassen kunt worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.