Zwemmen: individueel maar toch samen

Zwemmen Combinatie Hardlopen Ideaal Copy 1563195850

Al van jongs af aan zwem ik. Dat begon ooit met wennen aan het water. Kopje ondergaan was toen al een hele prestatie. Zwemmen heeft mij sindsdien nooit meer losgelaten. Sterker nog, ik heb nooit meer een andere sport gedaan. Na zwemdiploma A, B en C kwamen zwemvaardigheid één, twee en drie. Ik maakte toen kennis met het wedstrijdzwemmen. Dat vrij door het water bewegen en lekker je hele lichaam kunnen bewegen heeft mij tot op de dag van vandaag altijd veel plezier gegeven. In deze welzijnscolumn wil ik laten zien waarom zwemmen zo fijn kan zijn.

Bewegen is iets wat elk mens nodig heeft om vitaal te blijven. Dat kan op veel manieren, waar zwemmen er één van is. Het voordeel van zwemmen is dat je geen eenzijdige training hebt, maar dat je juist alle spiergroepen evenveel traint. Het is dus een training voor het hele lichaam. Zwemmen is daarnaast niet blessuregevoelig. Je kan gerust een kilometer zwemmen zonder al te veel last te hebben de volgende dag. Dit hangt natuurlijk van je conditie af, maar als je het vergelijkt met hardlopen, is zwemmen geen blessuregevoelige sport.

Zwemmen is een individuele sport maar je doet het alsnog wel samen. Je zwemt samen met andere mensen in een baan en je maakt altijd wel een praatje tussendoor. Het voordeel van trainen in een groep is dat je gewoon even je verstand op nul kan zetten en je kan laten meenemen in de plannen van de trainer. Het enige wat jij hoeft te doen is op tijd te verschijnen in het zwembad en de rest kun je overlaten aan de trainer. Dit vind ik altijd heel fijn aan zwemmen. Het feit dat je die afspraak hebt staan in je agenda zorgt er ook minder snel voor dat je een training overslaat en houdt je gemotiveerd.

Mocht je ooit van plan zijn om te gaan sporten of overweeg je een nieuwe sport, denk dan terug aan deze column en beloon je lichaam eens op een keer zwemmen. Je zult zelf ervaren hoe fijn het kan zijn.

nl_NL