Humans of Hucbald: Remy Mastbroek

Remy

In deze rubriek zet de sitecommissie iedere keer één lid van Hucbald in de spotlight. Deze keer is dat Remy Mastbroek. Remy is een eerstejaars, een enorme fan van Elton John en tevens ook de voorzitter van de introductiecommissie ‘22-’23. Ik ben benieuwd hoe de studie hem afgaat, wat hij buiten studeren doet en waar hij op heeft gestemd voor de TOP2000.

Hoe is het met jou?
Super! Ik heb het naar m’n zin, want ik heb hier leuke mensen om me heen, dus dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Ook heb ik lekker veel gesport dit weekend, daar ben ik de laatste tijd ook mee bezig.

Hoe gaat de studie je tot nu toe af?
Tot nu toe wel goed! Ik vind het heel leuk, dus dat is al een reden om het goed te kunnen noemen. Ik moet wel zeggen dat het moeilijker is dan ik had verwacht, vooral het vak harmonie- en vormleer. Dat gaat me nog wel een beetje lastig af, maar we komen er wel, en als ik er dit jaar niet kom, dan volgend jaar wel. Verder woon ik nog niet in Utrecht. Ik zou hier wel willen wonen, maar dat zou dan met mensen zijn die ik al ken, bijvoorbeeld van de studie. Ik wil eigenlijk niet in een studentenhuis wonen, want ik wil niet dat ik mensen moet leren kennen om met hen samen te gaan wonen. Ik vind het fijner om mensen om me heen te hebben die ik al ken.

Was Muziekwetenschap je eerste keuze?
Ja, dit was zeker mijn eerste keuze. Toen ik het tegenkwam wist ik gelijk al dat ik dit moest doen. Als ik dit niet had gedaan, had ik waarschijnlijk ook niets anders gedaan. Ik ben erop gekomen, doordat ik bij mijn studiekeuze aan het zoeken was naar studies die met muziek te maken hadden, want muziek is mijn grootste passie. Dus toen ik dit tegenkwam, was er ook geen twijfel meer mogelijk. 

En hoe bevalt de Introductiecommissie, als voorzitter?
Ook heel erg goed! Ik vind het sowieso leuk om voorzitter zijn, want je hebt een doorslaggevende stem en een leiderspositie en dat valt mij wel goed. Ik probeer dat natuurlijk ook niet te veel te doen, dat ik het wel delegeer en het samenmet de secretaris en penningmeester doe. Om voorzitter van de IntroCo te zijn is al helemaal leuk, want je herleeft bijna je eigen introductieperiode. Het is heel leuk om de nieuwe studenten te helpen aan een fijne, nieuwe ervaring.

Stel, jij was de voorzitter van Hucbald. Welke activiteit zou je dan nog plannen?
Nou, omdat we nu de winterperiode ingaan, leek het me wel heel leuk om met de hele vereniging te gaan schaatsen. Het lijkt me gezellig om dan een schaatsbaan af te huren en met z’n allen het ijs op te gaan.

Waar hou je je naast studeren nog mee bezig?
De laatste tijd ben ik veel bezig met sporten; in de sportschool maar ook zelfstandig padellen. Dat is een superleuke sport, een soort kruising tussen tennis en squash. De laatste tijd doe ik dat bijna ieder weekend wel en ik probeer drie keer per week naar de sportschool te gaan. Daarnaast vind ik het ook gezellig om af te spreken met vrienden en heb ik natuurlijk ook het studentenleven hier in Utrecht. Ik zit niet bij een studentenvereniging, maar onze studievereniging is zo actief dat dat ook niet nodig is. Ik mis echt niets en ik heb hier alles wat ik zou willen hebben. 

En een hele belangrijke vraag: heb je al gestemd op de TOP2000?
Ja, ik heb zeker al gestemd! Ik leef elke zomer al uit naar de TOP2000, het is echt de belangrijkste week van het jaar voor mij. Ik print ook altijd mijn lijst uit en dan maak ik daarop aantekeningen, wanneer wat komt en wanneer ik een wekker moet zetten ‘s nachts om een liedje te horen. Ik heb er echt super veel zin in. 

Wat zijn vijf nummers waar je altijd op stemt?
Sowieso ‘Tiny Dancer’ van Elton John en ‘Mirrors’ van Justin Timberlake, want Justin is een soort… God. Dan ook ‘Ace of Spades’ van Motörhead, dat luisterde ik al vanaf mijn zesde met mijn vader. Daarom is het misschien ook wel het liedje dat ik al het langste ken. Verder stem ik ook op van alles van George Michael en John Mayer natuurlijk, ‘Slow Dancing in a Burning Room’. Eigenlijk is het te veel om op te noemen, want ik stem ook altijd twee keer -met verschillende e-mailadressen- zodat ik op twee keer zoveel nummers kan stemmen. Ik haal het namelijk echt niet met maar 35 nummers. Ik stem op één liedje dubbel, en dat is ‘Tiny Dancer’ van Elton John.

Wat is dan een artiest waar je helemaal gek op bent?
Tja, Elton John dus. Ik heb ook een tattoo van hem, op mijn arm. En eh, ja hij is gewoon zo cool! Nu is hij 76 en hij maakt nog steeds muziek. Hij heeft zelfs al drie top 5 hits met artiesten die pas in deze tijd zijn begonnen met muziek maken, zoals Dua Lipa. Afgelopen jaar juni ben bij een concert van hem geweest, en volgend jaar mei ga ik, samen met mijn moeder en zus speciaal daarvoor naar Londen!

Kun je je nog herinneren wat de eerste keer was dat je naar Elton luisterde? Of hoe ben je erop gekomen?
Dat was op TV, er stond een programma over Elton op en toen was ik gelijk al geïnteresseerd in hem. Ik kwam er ook achter dat ik al een liedje van hem kende, namelijk ‘Rocketman’, dat is wel een van zijn bekendste nummers. Het was liefde op het eerste gezicht en ik ging elk album luisteren en had ieder liedje aan mijn lijst toegevoegd. Toen was ik een jaar of twaalf, dus nu zes jaar terug. Ik denk dat ik nu zo een vier jaar écht fan ben, en toen ik zestien was heb ik die tattoo van hem laten zetten.

Heb je nog een concert op de planning staan?
Nou, Elton dus. Daar heb ik heel veel zin in, maar waar ik óók echt heel veel zin in heb, is The Weeknd. In juli ga ik daarheen met mijn broer en mijn zus, in Brussel. Dat wordt ge-wel-dig, want dat wordt een combinatie van zijn albums ‘After Hours’ en ‘Dawn FM’ en dat zijn mijn twee favoriete albums. De tracklist is al bekend en ik ben helemaal excited. Ik heb daar misschien nóg meer zin in dan in Elton. Dat wordt echt zó een coole show!

En om het even over een andere boeg te gooien: wat is iets wat mensen niet van jou weten, of wat ze niet verwachten als ze je voor het eerst ontmoeten?
Ik denk dat ze de variëteit van mijn muzieksmaak zouden onderschatten. Het is gevaarlijk om te zeggen dat ik naar alles luister, maar dat zou ik bijna toch zeggen, met uitzondering van een paar specifieke genres. Ik kan echt van pop naar metal gaan, van opera naar klassiek en dan weer terug naar Spaanse muziek. Spaanse muziek is trouwens wel één van mijn favoriete genres. Mijn muzieksmaak is dus heel gevarieerd. Soms als ik een liedje met iemand anders deel, denken ze dat dat het enige genre is waar ik naar luister. Dan zijn ze verbaasd als ik ze iets totaal anders doorstuur.

Dan ben ik wel heel benieuwd naar hoe jouw Spotify Wrapped eruit ziet dit jaar, zou je dat willen delen?
Ja natuurlijk! Ik heb op nummer één John Mayer, wat ik eigenlijk wel gek vond. De Afgelopen vier jaar stond Elton namelijk op één. Ik ben heel tevreden met mijn lijstje, want dit representeert heel goed wat ik dit jaar heb geluisterd. Dat is echt de eerste keer van Spotify Wrapped, want meestal luister je in januari naar hele andere dingen dan in oktober. Mijn favoriete genre was Dance Pop, wat ik wel een beetje te algemeen vind.

Spotify Wrapped Remy

Wat me opvalt is je aantal minuten, namelijk 92.000?!
Ja inderdaad, dat is echt heel veel! Maar als je het vergelijkt met twee jaar geleden in 2020 (dat was het coronajaar) waarin we natuurlijk heel veel thuis zaten, had ik 160.000 minuten. Dat is nóg meer en dan valt dit wel mee!

Heb je nog een wijze les voor je mede-Hucbaldianen?
Ehm.. Schaam je niet voor de muziek waar je naar luistert. Ik heb vaak gesprekken gehad met vrienden, waarin ze niet wilden delen waar ze naar luisterden of wat ze in hun afspeellijst hadden staan. Als voorbeeld: Ik vind Antoon persoonlijk niet een hele leuke artiest, zacht uitgedrukt. Een vriendin van mij heeft hem als nummer één artiest op Spotify Wrapped en zij wil het daar niet over hebben, maar ja; ze moet zich daar niet voor schamen tegenover mij, want als zij dat leuk vindt moet ze het vooral luisteren. Ze moet zich dan gewoon niks aantrekken van mij. Wat ik wil zeggen is: deel altijd de muziek die je leuk vindt!

Dus de bottom line is: het maakt niet uit wat andere mensen van je vinden, je moet gewoon doen wat je zelf leuk vind. Remy stemde hiermee in en zo eindigden we het interview. We sloten het gesprek af met nog wat gepraat over de introductiecommissie, aangezien we allebei in de IntroCo zitten en de meeloopdag langzaam dichterbij komt. 

nl_NL