PANIEK! Maar hoe verder?

clouds, cloudy, weather-7776860.jpg

Iedereen is wel een keer in paniek geraakt, om hele logische redenen of hele onlogische redenen. Het kan gebeuren omdat je als kind je moeder ineens kwijt bent op straat maar ook als je in een veel te drukke supermarkt staat. Misschien begrijp je soms niet waarom je zo in paniek raakt en veroorzaakt dat alleen maar meer paniek. Je adem wordt korter en sneller, je hart slaat op hol en je spieren trekken zich samen. Je hele lichaam maakt zich klaar om snel te vluchten of met alle kracht te vechten en toen… gebeurde er niks. Toch zit je nog steeds in je hoofd met al die paniek waar je niet vanaf komt.

Angst en paniek zijn hele gewone en nuttige emoties ook al zien we ze soms niet zo, vaak zijn ze namelijk ook wel een beetje onhandig. In paniek raken terwijl dat in feite niet ‘hoeft’ gaat vaak samen met overmatige stress in je leven zoals een tentamen periode, moeilijkheden op je werk of in je persoonlijke leven. Hoewel we er niet vaak over praten is dit soort paniek heel normaal en iets wat iedereen meemaakt.

Maar dan het probleem; hoe kom je hier vanaf? Natuurlijk is van die overmatige stress factor afkomen de meest voor de hand liggende oplossing, helaas heb je in het moment van de paniek niet echt de tijd om daarover na te denken. Dus hier wat tips om van dat nare gevoel kwijt te raken:

–          Ademhalingsoefeningen zijn echt top! Te snel ademen oftewel hyperventileren is een van de meest voorkomende verschijnselen bij paniek. Dit zorgt voor teveel zuurstof in je bloed waardoor je je licht in je hoofd en zwak kan voelen.  Je hebt tegenwoordig apps op je telefoon zoals als Breathwrk en Breathe die je helpen met adem reguleren. De vuistregel twee keer zo lang uit als in ademen en 3 seconden vasthouden werkt ook heel goed. Met een rustiger ademhalingspatroon kan je echt veel beter nadenken.

–          Doe iets lichamelijks! Je aandacht even compleet ergens anders naartoe zetten is cruciaal, zorg dat je even niet na kan denken over de stressfactor of paniek. Je wil zorgen dat je ook niet in je achterhoofd nog na kan denken over de stressfactor dus ga niet muziek luisteren of een serie kijken als je merkt dat je daarbij nog met je hoofd in de stress zit. Een lichamelijke activiteit zorgt ook voor ontspanning in je lichaam wat weer voor minder paniek zorgt en is echt de perfecte optie. Wandelen is altijd fijn, zeker als je met iemand samen gaat om even te kletsen, maar ook hele kleine bewegingen helpen. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om met mijn handen op mijn schouders een iets complex ritme te drummen waar ik me echt op moet focussen.

–          Ga even naar totaal andere plek! Even naar een plekje gaan waar je niks kan doen aan hetgeen waar je stress van krijgt. Douchen is een hele fijne bijvoorbeeld, je lichaam ontspant er ook nog eens van en je kan eigenlijk niks anders dan onder de douche staan. Toch is dat met de energie prijzen van tegenwoordig niet een hele gebruiksvriendelijke optie. Even de natuur in lopen is ook leuk, zet je telefoon daarbij even uit zodat je niet contact met je stressfactor kan zoeken. Door je er tijdelijk bij neer te leggen ontspan je even waardoor je na je douche of wandeling met een rustig hoofd verder kan gaan.

P.S. Als je echt overmatig last krijgt van paniek en vaak paniekaanvallen hebt, zoek dan vooral (professionele) hulp. Praat erover met mensen om je heen die je vertrouwt en kijk bijvoorbeeld bij de huisarts of universiteit welke opties zij aanbieden. Met jezelf stom vinden omdat je ergens last van hebt kom je nergens, met hulp zoeken wel.

P.S.S Een boek hierover die ik zelf kan aanraden is Angst van Frits Boer, hij legt alle kanten van de emotie angst uit op een hele verduidelijkende manier. 

nl_NL