Genres… waar zijn ze eigenlijk goed voor?

Muziek is de enige kunstvorm die ik ken waarbij categorisering zo belangrijk is. Bij bijvoorbeeld schilderkunst zijn stijlen zeker iets waar veel naar gekeken wordt maar toch heb ik het idee dat het bij muziek verder doordringt. Aan muziekgenres zitten namelijk vaak sociale factoren vast die (niet altijd gebaseerd op feiten) aan de artiesten en muziek gebonden zijn. 

Denk bijvoorbeeld aan Metal, een genre waar een volledige subcultuur bij hoort. Of het respect dat klassieke muziek krijgt als ‘’hoge kunst muziek’’. Net als Jazz, wiens fans deze soort respect vooral aan zichzelf geven (kuch kuch eigen mening). Er zitten veel leuke kanten aan, voornamelijk de subculturen die vaak erg gezellig en ondersteunend kunnen zijn op een niet alleen muzikale manier. Er zit vaak een specifieke kledingstijl aan vast en vriendschappen die gevormd worden op basis van muziekvoorkeur die overeenkomt. Helaas zit er ook een sociale verwachting vast aan veel muziekgenres. Als Metal fan kom je ze vaak tegen: je wordt neergezet als agressief en in het ergste geval zelfs als duivelaanbidder. 

Iets wat echt heel jammer of erg voordelig kan zijn aan muziekgenres: als de uiterlijke kenmerken van mensen deel worden van de perceptie van een muziek genre. Een goed voorbeeld hiervan is dat zwarte muzikanten bij award shows regelmatig tot de Hiphop en Rap genre awards worden gerekend, terwijl veel van hen muziek maken die veel genres combineert of beter tot een ander genre gerekend kan worden. Hierdoor lopen deze muzikanten belangrijke prijzen en erkenning mis die ze wel zouden krijgen als ze een andere huidskleur zouden hebben.

Een ander voorbeeld, dat veel minder problematisch is, is de band Kiss. De bandleden zien er erg Metal-esque uit, met geschminkte gezichten en vreemde, leren outfits. De muziek die ze maken is helemaal niet Metal, stiekem is het gewoon een soort disco met een heftige elektrische gitaar. Het voordeel hiervan? Kiss werd super populair omdat ze voor niet Metalfans een spannende keuze waren en aanspraak konden maken op Alternatieve Rock en populairdere podiums (ook omdat ze echt super leuke muziek maken). 

Het uiteindelijke oordeel? Het lijkt mij vooral goed als we allemaal iets minder waarde aan genres gaan hechten. Er zitten voordelen en nadelen aan maar ik denk dat als we het iets minder serieus gaan nemen de voordelen niet wegvallen. Wel denk ik dat het altijd een belangrijk onderdeel zal blijven van muziek als geheel. Het is ook wel leuk natuurlijk, haten op Jazz fans en liedjes zingen met een Indie Pop accent.

nl_NL