Spotify Genres

De term ‘genres’ is niet zo eenvoudig en zwart-wit als we misschien zouden denken. Een aantal genres zal iedereen wel kennen: pop, rock, metal en punk bijvoorbeeld. Echter, zelfs over de genres waar een consensus over lijkt te heersen, kan een flinke discussie ontstaan. Hoe definieer je namelijk een genre? Waar zet je de grenzen? Kunnen genres ook gemixt worden?
Neem nou popmuziek als voorbeeld. Het is een letterlijke afkorting van populaire muziek, maar wanneer is muziek populair? Of misschien nog belangrijker, wie bepaalt dat?

Kortom, genres zijn vrij lastig te definiëren wanneer je er wat dieper over na gaat denken dan wat je wellicht op de radio hoort zeggen. Iets waar ik zelf altijd met veel fascinatie naar kijk, zijn de vele genres die Spotify weet te onderscheiden in de Spotify statistieken. Wellicht is deze categorisering ontstaan, omdat artiesten zich niet meer zo gauw in een hokje laten plaatsen en vaak juist buiten conventies willen breken. Zo krijg je muziek die je eigenlijk misschien beter niet tot een genre moet willen definiëren. Of je doet dat wel, en krijgt merkwaardig specifieke ‘Spotify genres’.

Om eens een paar uitzonderlijke genres onder de loep te nemen, dit zijn een aantal genres die ik tegenkom in mijn Spotify statistieken: Hollywood, post-teen pop en talent show. Is Hollywood soundtracks van films die in Hollywood zijn gemaakt, of is het de underscore muziek van films? Is post-teen pop muziek van artiesten in hun 20s? Tot welke leeftijd loopt dat genre dan? Is talent show muziek van artiesten die bekend zijn geworden door een talentenjacht, of zijn dat alleen de opnames van dergelijke talentenjachten die uitgebracht zijn op Spotify? De genre-indeling van Spotify roept zo veel vragen (bij mij) op, maar nergens zijn duidelijke antwoorden te vinden…

Zelfs over het genre boyband heb ik mijn bedenkingen. Het lijkt vrij duidelijk te definiëren: een band met alleen mannen (die – naar mijn mening – zingen én dansen). Boyband kan echter ook weer meer als een muziekgenre gezien worden dan wat de naam letterlijk suggereert. Daarnaast is het ook niet duidelijk wie wat een boyband noemt. 5 Seconds of Summer is door velen ook wel eens tot boyband gedoopt, terwijl deze band met alleen mannen toch echt pop/rock/indie muziek maakt en bijvoorbeeld niet danst. Zelfs The Beatles worden weleens genoemd als (eerste) boyband, terwijl Spotify deze band waarschijnlijk eerder zal indelen bij het genre British Invasion.

Op verschillende sociale media platformen zie ik vaker vragen voorbij komen over de dubieuze genres die Spotify zijn gebruikers presenteert. Om dit (hopelijk) te verduidelijken, heeft Spotify ook een aantal playlists met ‘The Sound of [genre]’. Voor mij heeft dit echter niet veel verduidelijkt. Ik zag in dergelijke lijsten namelijk slechts een paar nummers die ik luister, terwijl het desbetreffende genre toch vrij hoog in mijn statistieken staat. Nog steeds een vrij questionable move van Spotify dus…

Al met al maakt het in overdreven mate indelen van muziek in genres het denk ik alleen maar verwarrender voor de luisteraar. Hoe zoek je nu concreet op welke muziek je wilt luisteren? Ik denk dat het belangrijker is om te blijven bij de essentie van muziek luisteren en we ons niet zo druk moeten maken om binnen welk hokje dat dan precies past. Waarschijnlijk is deze verwarring over genres helemaal niet wat Spotify met hun genres wilde veroorzaken, maar het is wel interessant om eens keer na te denken over waarom en wat de gevolgen daarvan zijn!

nl_NL