Hoe Overleef ik liefdesverdriet?

Bus

Liefdesverdriet, we kennen het allemaal en we willen het liever niet mee hoeven maken. Toch hoort het bij het leven en is er soms geen ontkomen aan. Of je nu gedumpt wordt, het met iemand uitgemaakt hebt, of samen besloten hebt niet samen verder te gaan; het doet pijn. Vooral de eerste weken raken je het zwaarst.  

Wat kan helpen?  

  • Wandelen: tja, waar helpt wandelen niet mee. Even de deur uit gaan, een frisse neus halen, de benen strekken en na kunnen denken. Ik denk dat we bij alle soorten moeilijkheden en verdriet erbij kunnen zetten dat wandelen helpt.  
  • Schrijven: Je hebt een bepaalde tijd alles met je partner kunnen delen, wat je moeilijk vindt, wat je leuk vindt, waar je hulp bij nodig hebt. Dat valt ineens weg, ga schrijven! Koop een mooi boekje en ga schrijven. Je hoeft geen hele bladzijdes vol te schrijven, schrijf op wat goed voelt.  
  • Vrienden en familie: Trek bij vrienden en familie aan de bel als je gedumpt wordt. Waarom? Omdat ze enorm veel van je houden en je graag willen helpen als het leven moeilijk is. Toen ik gedumpt werd heb ik meteen mijn gezin en beste vriendin een berichtje gestuurd. Dat weekend heb ik geen kans gekregen om alleen te zijn, de overlevingspakketten stroomde binnen en ik had verschillende schouders om op te huilen. Je ziet dus meteen hoeveel mensen van je houden en hoe graag ze er voor je willen zijn. 
  • Muziek: Yep. Net als wandelen is muziek iets wat altijd kan helpen. In de meeste romcoms zie je hoe de gedumpte persoon een heel weekend zichzelf opsluit, muziek luistert en ijs eet. Dansen, zingen, meeschreeuwen, drumsolo’s en luchtgitaar. Het zorgt gegarandeerd voor een dopamine boost. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een Hucbald Break Up lijst gemaakt!! (stuur vooral een mailtje naar siteco@hucbald.nl als je nummers mist!)  

Jij niet gedumpt? Maar iemand die belangrijk voor je is wel? Ook daar hebben we tips voor! 

 

  • Niet pushen om erover te praten! Het is verdrietig en er komt een hoop op de persoon met liefdesverdriet af. Neem het niet persoonlijk als er een muur opgaat als je vraagt hoe het gaat! Weet dat het niet aan jou ligt als die er niet over wil praten, laat weten dat je er voor ze bent als ze eraan toe zijn. 
  • Het overlevingspakket. Niemand wordt er slechter van. Iets geven wat iemand lekker vindt laat zien dat je aan ze denkt en er graag voor iemand wil zijn, zonder dat je opdringerig probeert de situatie op te lossen. 
  • Wees lief over diens ex! Ja, gedumpt worden is heel erg pijnlijk en vervelend. Toch hoef je niet te vertellen dat je de ex in kwestie wil gaan slaan. Waarom niet? De liefde voor de ex is niet weg en het doet pijn om te horen dat mensen je ex een stomme zak vinden. Het is fijn om te weten aan wiens kant je staat, maar dat kan zeker op een liefdevolle manier. 
  • Stuur memes!! Het kan soms enorm simpel zijn, over grappige dingen, lieve teksten, dieren of mensen die domme dingen doen. Het zorgt ervoor dat je even aan wat anders kan denken en kan lachen.  

Probeer te onthouden dat de pijn die je nu voelt tijdelijk is en dat liefdesverdriet ook iets moois is. Je hebt je kwetsbaar opgesteld, bent open geweest en je had waarschijnlijk gehoopt langer de tijd te hebben met je liefje. Koester de mooie momenten die je samen hebt mogen beleven! 

Geef jezelf de tijd, luister naar je lichaam en durf je emoties te voelen. Je mag boos zijn, verdrietig zijn, je opgelucht voelen en je kan zelfs alles tegelijkertijd voelen. Het is, net als het overlijden van iemand die dierbaar is, een rouwproces. Als je er klaar voor bent is het tijd om stapje voor stapje weer baas te worden over je eigen leven. Dit zal met vallen en opstaan gaan. Het is spannend om opnieuw te moeten beginnen, maar ik hoop voor jou dat je het opnieuw moeten beginnen uiteindelijk kan gaan zien als opnieuw mogen beginnen. Er ligt een nieuwe wereld voor je open en je bent een stapje dichterbij wie je hoort te zijn.  

Lukt het je niet om uit je hoofd te komen? Neem dan contact op met de studieadviseur, een vertrouwenspersoon, praktijkondersteuner of psycholoog!  

nl_NL