Dag van de componist

Dagvandecomponist Trein

Het lijkt wel alsof er tegenwoordig overal wel een speciale dag voor in het leven geroepen wordt. Vader- en Moederdag zijn dan misschien nog wel de meest traditionele dagen. Maar er is natuurlijk ook Koningsdag en niet te vergeten Dierendag. Naast deze meer traditionele dagen is er sinds twee jaar nu ook een nationale ‘Dag van de componist’, die plaatsvindt op zaterdag 17 juni. Een initiatief van de Nederlandse organisatie New Music NOW, die opkomt voor de hedendaags gecomponeerde muziek. Hier heb ik het dan specifiek over hedendaags gecomponeerde ‘klassieke muziek’, als ik het zo mag noemen.

Een dag zoals deze wordt naar mijn gevoel vaak opgericht met als doel om aandacht te geven aan de hedendaags gecomponeerde muziek. Ik ben het met de oprichters eens dat de hedendaagse componist niet vaak voor het voetlicht treedt en daarom vind ik dit een mooi initiatief. Dit jaar vindt de tweede editie plaats door het hele land. Er is zelfs een speciale trein voor in het leven geroepen, de New Music NOW Express, die het publiek van de ene naar de andere stad brengt om zo met veel soorten muziek in aanraking te kunnen komen.

Op de dag zelf wordt er nieuw werk uitgevoerd van zo’n 100 componisten, waaronder werk van onze eigen Componist des Vaderlands, Martin Fondse. Andere deelnemers zijn de stadscomponist van Den Bosch, Bart van Dongen, de prijswinnende componist Seung Won-Oh, Meriç Artaç, Noëmi Schermann, Jan-Peter de Graaff en Jonás Bisquert. Hun werk klinkt in ruim 12 steden in meer dan 100 concerten en voorstellingen. Radiostation NPO Klassiek zendt de hele dag nieuwe Nederlandse muziek uit.

Een uniek concept als je het mij vraagt. Mocht je tijd hebben om een concert te bezoeken of een rit te maken met de New Music NOW express zou ik het zeker aanbevelen!

nl_NL