Album recensie King Gizzard and the lizard wizard

Kg

In maart ben ik naar het concert van King Gizzard and the lizard wizard geweest. Dat was een ervaring. Binnen no time werden we het concert in gezogen. Deze Australische mannen houden van muziek en zitten bomvol ideeën.
Toen kwam er een primeur, Gila Monster. Harde gitaren, rauwe stemmen, en vooral hard. Dat is wel iets anders dan Fishing for Fishies of Intrasport. Één ding was duidelijk, er komt weer een nieuw album aan. Weer? Ja, deze mannen hebben al behoorlijk wat op hun repertoire staan en ze zijn pas sinds 2011 bezig. Oh ja, er komt er eind oktober weer een. De band is ooit begonnen als psychedelische garagerock, vervolgens zijn ze steeds progressiever geworden. De ene keer met microtonale toonladders, op gitaar nog wel, de andere keer Oosters.

Goed, Gila Monster. Zo heet het album natuurlijk niet. Het album heet; PetroDragonic Apocalypse; or, Dawn of Eternal Night: An Annihilation of Planet Earth and the Beginning of Merciless Damnation.
Snap jij het nog? Het is geen opsomming van de nummers, dit is de volledige titel van het album.
Het klinkt op de een of andere manier duidelijk naar King Gizzard, maar dan alsof ze de adrenaline hebben van iemand die veeeeeeel te laat aan diens deadline is begonnen. Hard, snel, ruig. Met een opener van meer dan 8 minuten, Motor Spirit, ga je als luisteraar direct de muzikale snelweg op.

Het nummer Gila Monster live was een goede introductie van het nieuwe album en heeft een paar maanden van te voren al de verwachtingen hoog gezet. Die verwachtingen weet de band waar te maken. Het is bijna bijzonder hoe, na 23 albums, King Gizzard and the lizard wizard blijft vernieuwen en daarmee boeiend blijft. Het is duidelijk dat ze inspiratie hebben gehaald uit jaren ’80 trash metal, maar ook uit de band Tool. Het album lijkt een perfect afgemeten cocktail van genres die perfect samengaan.

Ben je benieuwd naar het volgende album? Dan hoef je niet lang te wachten, eind oktober komen de mannen met weer een nieuw album. Het genre? De afbeelding die op de Wikipedia van The Silver Cord (de naam van het album) wijst op iets a la Kraftwerk. We zullen het zien.

nl_NL