Musicus van de maand: The Comet is coming

Comet Is Coming

Musicus van de maand: The Comet Is Coming

De zon schijnt, het is gestopt met regenen en de bloesem verschijnt weer aan de bomen. Het wordt weer langzaam lente. De komst van de lente gaat bij mij steevast gepaard met het genre Nu jazz. Dit omdat het genre altijd vrolijk is maar tegelijktijd ook heel relaxed is. Om dat te vieren licht ik in deze musicus van de maand een Nu Jazz artiest uit: The Comet is Coming.

Nu jazz is van die muziek waar je het ene moment op móet bewegen en het andere moment op moet stilliggen omdat je er geen zak meer van snapt. Zo ook het geval met The Comet Is Coming. Deze knakkers uit Londen combineren rock, jazz, funk en elektronische muziek tot een fantastische electro-jazzsmoothie – iets waar je mij ‘s nachts voor wakker kunt maken. Een samenvatting: een diepe sub-bass, een keiharde saxofoon die erover heen gaat en drumritmes waar zelfs een metronoom u tegen zegt. Vorig jaar ontdekte ik het drietal op het festival Best Kept Secret. Ik was heel erg moe en een beetje aangeschoten, maar – zoals dat met meer dingen gaat op zo’n moment – was het liefde op het eerste gezicht. Het enige wat ik mij kan herinneren is dat ik uitbundig stond te dansen en de hele tijd tegen mijn vrienden schreeuwde dat ik dit écht heel erg vet vond. 

In 2013 kwamen Shabaka Hutchings (voormalig saxofonist van Sons of Kemet), toetsenist Dan Leavers en drummer Max Hallett bij elkaar en zo werd The Comet Is Coming geboren. In tien jaar tijd braken ze op menig festival de tent af en brachten ze vier albums uit. Melkwegmuziek die je spontaan het heelal inslingert, zo zou je het kunnen omschrijven. De band dankt hun naam aan de BBC Radiophonic Workshop, dit was een afdeling van BBC die geluidseffecten maakte voor radio en televisie. Een van die geluidseffecten heette The Comet Is Coming, en dat vonden ze wel leuk klinken. Het paste ook nog eens perfect bij hun ‘zweverige’ imago. 

Vorig jaar juni betrad het trio (voorlopig) voor het laatst het podium op Glastonbury Festival. Ze waren van plan om vervolgens verder te touren naar Bratislava, maar in solidariteit met de situatie in Palestina besloten ze hun verdere optredens af te blazen. Sindsdien heerst er radiostilte omtrent de band: niemand weet waar ze uithangen en of ze nog terugkeren naar planeet aarde. Gelukkig hebben we hun muziek nog. Ga even op je slaapkamervloer liggen, doe je ogen dicht en zet The Comet Is Coming aan. Muziek zonder zwaartekracht brengt je op de mooiste plekken. 

nl_NL