Musicus van de maand: Droom Dit

Droom Dit 2

Droom Dit sleurt je met hun poëtische teksten mee in hun wereld van alle onzekerheden die bij het leven komen kijken. Geweld, liefde, seks, verwardheid en verdriet: de band stopt niks onder stoelen en banken. 

Dit zeskoppige emotiemonster van Nederlandse bodem is opgericht door frontzanger Sam de Laat. De band werd uit de grond gestampt op het Artez-conservatorium in Enschede. Sam zakte voor een examen en moest deze herkansen, die vroeg wat studiegenoten en zo ontstond Droom Dit. Sam kan heel intiem zingen maar opeens erg explosief zijn zoals in ‘Zwijg de Rest’ waarin die de kunst van ‘het niet precies weten’ bezingt. In ‘Wat Is Familie Dan’ haalt Sam diens moeilijke jeugd aan en zingt die over het verleden achter je laten. In hun populairste nummer ‘Laatste Traan’ zingt Sam over liefdesverdriet, ruzie en angst: 


Mijn laatste traan

Verspild aan iets onbenulligs

Mijn hardste schreeuw

Verstrooid in een ruzie die ik verlies

Mijn breedste lach

Vergeten waar die ooit voor was

Mijn grootste schrik

Als kind in het donker verlaten

 

Deze poëzie wordt geserveerd op een bordje van elektronische stuwende beats, snijdende synthesizers en zwevende gitaarriffjes. Sam zegt zelf in een interview met 3voor12 dat die diens gevoelens niet goed kan uiten, en dus stort die tijdens een optreden een bak emoties uit op het publiek. Zoals Sam het zelf zegt: ‘Ik wil overweldigd raken, door boosheid, door verdriet’. Niet bepaald lichtzinnige muziek dus, maar in elk nummer zit wel een sprankeltje hoop.

De band timmert hard aan de weg, ze stonden eerder al op Eurosonic Noorderslag en tourden door het hele land tijdens de Popronde. Deze zomer staan ze onder andere op Dauwpop, Valkhof Festival en Best Kept Secret, maar veel geheimen hebben ze niet. Het is muziek voor als je het allemaal even niet meer weet, Droom Dit slaat de spijker op zijn kop: dat hoeft ook niet.

nl_NL