Musicus van de Maand: Dodie

Dodie

In 2011 uploadde ze via YouTube haar eerste original song, ‘’Rain .’’ Zestien jaar was ze toen, en bij haar twintigste stond ze bekend als ‘’het ukelele-meisje op YouTube’’. Dorothy Miranda Clark, beter bekend onder haar bijnaam en artiestennaam Dodie heeft nu zo’n 2 miljoen volgers en ze heeft meerdere tours gedaan in Europa, de VS en Australië. Op 7 mei 2021 bracht ze dan eindelijk haar debut album uit, een decennium nadat haar eerste nummer op YouTube kwam.

Dodie groeide op in Epping, een dorpje in England. Als kind leerde ze de klarinet spelen, een instrument dat nog steeds vaak in haar nummers te horen is. Toen ze klaar was met school verhuisde ze naar Bath met Jamie Jo (YouTuber) en inmiddels heeft ze haar eigen flat in London.

In de tijd tussen ‘Rain’ en haar debut album, heeft ze nummers gemaakt met onder andere Tom Walker, Pomplamoose en Jacob Collier. Maar het internet was niet altijd een geweldige plek voor Dodie. In 2016 verscheen ze een tijdje niet meer online. Later zei ze dat ze te maken had met depressie en Depersonalisatie/derealisatie. Sindsdien heeft ze veel geschreven over mental health zowel in haar nummers als in haar boek ‘secret for the mad.’ In een interview met de New York Times zei ze zelf: “There’s a way in which I can see what has happened in my life as some twisted, sick joke. It’s terrifying to go through everything that life brings with the added weight of eyes […] And then other times I’m obviously like, ‘My God. I got exactly what I wanted and it’s brilliant, it’s so fun.’”

Haar debut album Build A Problem is een 22-nummerig album over biseksueel zijn, vreemd gaan en mental health. De meeste nummers zijn opgebouwd uit getokkelde patronen op haar gitaar of ukelele met een haast fluisterende stem die een enorm gevoel van kwetsbaarheid met zich mee brengen. Het grootste deel was al opgenomen in 2019, zoals de 13-delige snaarsectie, maar door Covid-19 en Brexit is hij pas begin vorig maand uitgekomen. Maar het was het wachten waard, ik raad het je aan om een keer naar te luisteren!

nl_NL