Een slaapverwekkend heldenverhaal; het verzwaringsdeken

Slapen

Zolang ik me kan herinneren slaap ik moeilijk in, mijn moeder vertelde me altijd dat ik zelfs als baby niet voor 23.00 uur sliep. Niet omdat ik zoveel aandacht wilde, gewoon omdat ik niet kon slapen. Mijn hoofd staat altijd aan, waardoor het moeilijk is om tot rust te komen als ik in bed ga liggen. De kinderarts heeft mij melatonine aanbevolen, dan zou ik makkelijker in kunnen slapen. Dat werkte wel een tijdje, maar het hielp niet met het doorslapen.  

Vorig jaar kwam een vriendin met haar nieuwe aanwinst: ze had een verzwaringsdeken gekocht. Ook zij liep er tegenaan dat ze moeilijk kon slapen. Net als ik was ze niet anders gewend om gebroken nachten te hebben. Tot ze haar verzwaringsdeken ging gebruiken, vanaf dat moment weet ze pas hoe het is om goed te slapen.  

Ik ben gaan lezen over wat het dan eigenlijk doet. Het zou het gevoel van geborgenheid en veiligheid moeten bieden, alsof je geknuffeld wordt. Een verzwaringsdeken is voor volwassenen en kinderen die last hebben van slaapproblemen, angst of stress, depressie, autisme, AD(H)D en zo eigenlijk voor iedereen die denkt dat het voor hen zou kunnen helpen. Er wordt vaak aangeraden om een deken te gebruiken die 10% van je lichaamsgewicht is, maar dit is persoonsgebonden en hoeft voor jou dus niet te kloppen.  

Ik wilde het graag gaan proberen, wat kon er misgaan? Slechter zou ik er niet van gaan slapen. Ik besloot het voor mijn verjaardag te vragen. Vanaf de eerste nacht sliep ik beter. Ik draai minder, word rustiger in mijn hoofd, slaap makkelijker door. Het enige moment dat mijn verzwaringsdeken nog van het bed af wordt gehaald is als ik mijn beddengoed ga verschonen. Dat voelt nu wel als een workout, het gaat namelijk over een deken die ± acht kilo weegt. Mijn deken is iets meer dan 10% van mijn lichaamsgewicht, dat werkt voor mij het beste.  

Een verzwaringsdeken is zeker geen oplossing voor alle problemen die komen kijken bij slapen, maar het heeft mij geholpen om dieper te slapen. Ik voel me een stuk meer uitgerust sinds ik het verzwaringsdeken heb en kan zeggen dat ik eigenlijk niet meer zonder kan. Daarnaast is het geen vervanger voor je dekbed! Een verzwaringsdeken geeft geen warmte af, waardoor je het ook in de zomer prima kan gebruiken. Het enige probleem wat ik met mijn verzwaringsdeken heb is dat het een moeilijke maat is, namelijk 150×200. Mijn bed is 180×200, dus als er iemand naast mij ligt heeft die een half verzwaringsdeken, of glijdt het deken van het bed af.  

Na een jaar een verzwaringsdeken gebruikt te hebben kan ik met zekerheid zeggen dat het voor mij de uitkomst is om beter te kunnen slapen. Ik ben er zo blij mee dat ik het iedereen in mijn directe omgeving aan het aanraden ben. Het liefst schreeuw ik van de daken hoe fijn een verzwaringsdeken is, maar zo ben ik niet. Daarom wil ik jullie via deze weg vertellen dat een verzwaringsdeken voor iedereen een fijn hulpmiddel kan zijn. Ik weet nu hoe het is om écht goed te slapen en ik hoop jij binnenkort ook!

nl_NL