Musicus van de maand: Ghost

Ghost Impera

Musicus van de maand:

Rond september 2022 begon voor mij een ontdekkingstocht van een band waarvan ik in eerste instantie niet had verwacht dat het zó mijn ding zou worden. Ondertussen hebben we het nummer Mary on a Cross allemaal wel een keer voorbij horen komen op TikTok, Instagram, YouTube shorts, etc. Voor mij was dit het moment dat ik Ghost leerde kennen. Niet via een obscure manier zoals een donkere tent op een festival, of tijdens het luisteren naar een andere metal band, maar gewoon via een Social Media trend. Ik ben gaan luisteren op Spotify en wilde meer weten, dus ik ben onderzoek gaan doen naar de band.  

In 2006 wordt de band Ghost opgericht, in Zweden. Een band waarvan de mensen achter de muziek niet bekend willen worden als zichzelf, maar als A Group of Nameless ghouls, samen met verschillende generaties Papa. Lange tijd weet niemand wie er achter de figuren zit, tot er in 2017 een aanklacht is tegen de frontman Tobias Forge. De frontman wordt aangeklaagd omdat hij zijn bandleden te weinig zou betalen, later besluit de rechtbank de zaak niet in behandeling te nemen. Inmiddels is de anonimiteit hierdoor voor een aantal (ex-)Ghost leden verdwenen. Toch blijven de verhalen sterk en is voor veel fans de magie niet verdwenen. Of het nu Papa Emeritus, Papa Nihil of Cardinal Copia is die op het podium staat; de band groeit en wordt alsmaar bekender. 

Ik vind het nogal overdreven als een band zich verkleedt en volledig onder de schmink zit, daar kan ik eigenlijk helemaal niks mee. Dat is voor mij heel lang de reden geweest dat ik Ghost geen kans gaf en niet de moeite voor heb genomen om naar een album van ze te luisteren. Ik kwam er na een aantal nummers achter dat dit vooroordeel als sneeuw voor de zon zou verdwijnen, tot op het punt dat ik mezelf eigenlijk wel fan durf te noemen. Nog altijd vind ik het overdreven hoe theatraal de band is, maar het past wel bij hun imago. 

De eerste drie albums van Ghost zijn hard en zitten vol duivelsverering. Opus Eponymous is het eerste album van Ghost, vooral aan de tekst is te horen dat het gaat over satanisme. De muziek zelf heeft meer weg van hardrock en doom metal en past niet persé in het straatje satanisme. Het tweede album Infestissumam werd aangekondigd tijdens een show door de fans kennis te laten maken met een nieuw figuur; Papa Emeritus II. Het derde album Meliora werd ook aangekondigd met een nieuw karakter, Papa Emeritus III zou de taak als zanger overnemen en is een volle drie maanden jonger dan de vorige Papa. Bij het volgende album hoort karakter Cardinal Copia, waarmee gebroken wordt met de Papa Emeritus bloedlijn. Al deze karakters worden vertolkt door Tobias Forge, vanaf het begin van Ghost is hij de frontman.

Het vierde album Prequelle komt uit tijdens de periode dat Forge in de spotlight staat met de rechtszaak. Het nummer Rats lijkt in eerste instantie te gaan over de pest, die in de middeleeuwen voornamelijk door ratten verspreid werd. Door fans op Reddit wordt gespeculeerd dat het gaat over het verspreiden van fake news en dat de aanklacht tegen Forge dus onterecht zouden zijn. Het duistere randje is er bij de laatste twee albums af, er is geen sprake meer van duivelsverering, zoals men juist wel kende van de eerste drie albums. Het thema is dood en verderf, zoals in de middeleeuwen. 

Afgelopen maart kwam het nieuwe album Impera uit, die volgens het blad Rolling Stone op de vierde plek hoort van de top 15 beste metal albums van het jaar 2022. Wat mij betreft niet onterecht, het album is goed opgebouwd en met het vermoeden dat Fredrik Åkesson een deel van het gitaarwerk voor het album op zich heeft genomen is het muzikaal sterk, die dan als Nameless Ghoul benoemd wordt op het album. Impera bestaat uit verhalen uit de Victoriaanse periode, voornamelijk het verval van de rijken en het begin van de industrialisatie. 

Ghost is misschien niet meer zo mysterieus als het voor 2017 was, men weet nu wie er achter het masker van Papa schuilgaat, het weerhoudt ze er niet van om te groeien. De band wordt muzikaal alsmaar sterker en krijgt een steeds grotere fanbase. Ze werken regelmatig samen met grote namen, zoals onder andere Metallica. Ghost is terug te vinden op The Metallica Blacklist Album met een cover van Enter Sandman. James Hetfield, de frontman van Metallica, geeft zelfs aan onderdeel te zijn van de fanclub van Ghost. Mocht je dus niet willen luisteren naar een student die Ghost leuk vindt kun je altijd nog Hetfield raadplegen! 

nl_NL