Muzikaal stress verlagen

Ontwerp Zonder Titel (1)

Lieve Hucbaldianen, gelukkig is de tentamenweek achter de rug maar ik moet eerlijk zeggen dat het niet van een leien dakje ging bij mij. Het lukte maar niet om aan de slag te gaan omdat ik last had van stress, maar ik kreeg stress omdat ik niks deed. Welkom in de wondere wereld van de vicieuze cirkel. Het voelt alsof je rondjes rijdt over een rotonde maar geen idee hebt welke afslag je moet nemen, dus blijf je maar rondjes rijden. Misschien dat je dit zelf wel herkent. Maar wat doe je om uit deze cirkel te komen? Jawel, muziek luisteren.

Allereerst even een lesje psychologie, wat is stress eigenlijk? 

Allereerst even een lesje psychologie, wat is stress eigenlijk? Stress is een heel normaal verschijnsel en hebben we allemaal weleens. Je hebt spanning nodig om goed te kunnen functioneren en concentreren, en soms kan dit juist erg handig zijn. Helaas kunnen de hersenen geen onderscheid maken tussen een deadline missen en een levensbedreigende situatie, en dus kan een deadline missen net zo stressvol voelen, terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Deze reactie van je lichaam om te vluchten of te vechten is een souvenirtje uit de oertijd en daar zullen we nooit vanaf komen. Maar wat kunnen we doen tegen dit gevoel? Menig fan van Erik Scherder zal nu bij zichzelf denken…muziek!

Wat gebeurt er in onze hersenen als we muziek luisteren?

Een van de dingen die muziek erg goed kan doen is verwachtingen creëren. Je luistert naar een nummer dat je al kent en weet: zo meteen komt dat ene stukje wat ik zo mooi vind. Op dat moment maak je heel veel dopamine aan, een gelukshormoon dat zorgt voor een gevoel van beloning in je hersenen. Als vervolgens die ene coole gitaarsolo komt of die mooie pianoakkoorden, maakt je brein natuurlijke opiaten aan. Opiaten?! Jazeker, daarom wordt er ook steeds meer onderzoek gedaan naar pijnstilling met muziek. En dus helpt het ook bij stress, aangezien dopamine en opiaten zorgen voor een geluksgevoel. Er gebeurt dus onbewust superveel in je hersenen als je naar muziek luistert. 

En dan rest er nog maar één vraag: wat voor muziek helpt tegen stress? 

Rustige muziek helpt om de hartslag en bloeddruk te verlagen, essentieel bij het verminderen van je stressgevoel. Keihard Metallica of Daft Punk aanzetten kan daarentegen juist zorgen dat je hartslag stijgt omdat de bpm (beats per minute) hoger ligt. Je hersenen reageren sterk op ritme waardoor je hartslag wellicht omhoog zal gaan. Wel is ‘harde’ muziek een goede manier om je frustraties te verminderen. Een half uurtje zingend of schreeuwend door je kamer springen doet daarom ook wonderen tegen stress. Luister vooral muziek waarvan je zelf weet dat het stressverlagend werkt, je kent jezelf immers het beste. En onthou vooral dat de wereld niet vergaat als je een deadline niet haalt of een tentamen slecht maakt. Wat er ook gebeurt: het komt wel weer goed!

Mocht je nou denken, goh wat interessant, ik wil meer weten over muziekpsychologie, kijk dan deze video over muziek en het brein!

Disclaimer: mocht je (mentale) gezondheidsklachten ervaren door stress, zoek dan professionele hulp. Hiervoor kun je terecht bij de huisarts of een (studenten)psycholoog. Wil je online, anoniem met iemand praten dan is de luisterlijn een goede optie

nl_NL