Reflectievakantie

Beterbetervoorblad

Het is reflectieweek. Inleiding in de Muziekwetenschap is afgerond en Algemene Muziekleer is ook verleden tijd… Het is griezelig snel gegaan. De studenten die niet hoeven te herkansen hebben wél even adempauze voor ze weer verder moeten met het volgende blok, dus ik ben ontzettend druk bezig met reflecteren. Ik heb dinsdag nog gereflecteerd met leuk gezelschap en glühwein, ik heb maandag de hele dag gewerkt en ik ben zondag naar een protest voor Palestina geweest. De rest van de week is ook al volgepland met reflectie-activiteiten. Ik kan maar niet stoppen met evalueren hoe het studeren ging! Ongelofelijk wat zo’n week met werkhouding en mentaal uithoudingsvermogen kan doen. Omdat ik nu zoveel leuks kan ondernemen, wil ik een paar dingen voor jullie uitlichten: een oud boek dat ik heb gevonden, een protest waar ik naartoe ben gegaan en de verkiezingen.

Het Oude Boek

Zaterdag ging ik naar de kringloop, en ik heb daar een fantastisch boek gevonden: het Nederlandsch Volksliederenboek. Het boek komt uit 1921, het heeft een fijne oude geur en vergeelde bladzijden. Er staan 141 Nederlandse volksliedjes in. Het is bizar om te zien dat de liedjes die ik ook ken, generatie op generatie hebben overleefd. Ze zijn nog precies hetzelfde en minstens een eeuw oud. In het boek staat ook het lied dat de Geuzen zongen na de heroverwinning van den Briel. Uit 1572 dus. Het lied dat werd gezongen na de dood van Willem van Oranje in 1584 staat er in, en ‘Hoor de wind waait’ mag natuurlijk ook niet ontbreken. Het boek bevat ook veel liederen van studenten- en studieverenigingen. Zo heeft het dispuut van Theologie in Amsterdam een statig lied in het Latijn, terwijl Triton bijvoorbeeld een veel melodischer en ritmischer lied heeft. Ik ben nog lang niet klaar met lezen, het is tot nu toe echt heel erg leuk!

Het Protest

Zondag ben ik naar een mars voor Palestina geweest in Amersfoort. Er waren meer mensen dan ik had verwacht, zo’n 500. Ik was samen met een vriendin gegaan die nog nooit eerder naar een demonstratie was geweest. Ze vond het zo leuk dat ze zondag ook mee wil naar de mars voor klimaat en rechtvaardigheid! Ik protesteer wel vaker, omdat het een effectieve manier is om voor je mening op te komen en de solidariteit die je voelt heel fijn is. Ik ben niet de enige die tegen fossiele subsidies is, er zijn nog 50.000 andere mensen die het met me eens zijn en zaterdag 9 september op of bij de A12 waren. De muziek en leuzen die gescandeerd worden, veroorzaken ook een gevoel van saamhorigheid en kracht. Ik heb er zin in!

De Verkiezingen

Je kunt er niet meer omheen: de campagnetijd is van start gegaan en de verkiezingen op 22 november komen steeds dichterbij. Alles wordt anders, alleen al omdat er zoveel mensen uit de Tweede Kamer zijn gestapt. Zelfs Rutte is weg. Het is nog maar de vraag of de VVD weer de grootste wordt: volgens de peiling van Ipsos zitten het NSC, GL/PvdA en de PVV allemaal rond de twintig zetels, maar de VVD staat nog wel bovenaan. Het wordt hoe dan ook spannend. Mochten jullie net zoals ik niet zeker weten wat jullie gaan stemmen, raadt ik jullie aan om naast de stemwijzer en het kieskompas te doen, ook de partijprogramma’s en de kandidaten van partijen te onderzoeken. Let wel op bij partijdige kieswijzers en vergelijkingen van de partijen zelf, hierin wordt schaamteloos geframed. 

Ik ben al bezig met voorbereiden en plannen voor de komende vakken, want ik heb al het een en ander gehoord over harmonie- en vormleer. Het klinkt angstaanjagend. Ik heb zin in het nieuwe blok, ik ben vooral nieuwsgierig naar muziekgeschiedenis. Wat ik daarvan vind, zal ik bewaren voor de volgende column ☺ 

nl_NL